Zaujímavosti

Slnečná sústava: Šialene zaujímavé fakty, ktoré nepoznáte

slnečná sústava

videní: 945

Slnečná sústava: Šialene zaujímavé fakty, ktoré nepoznáte: Vedeli ste, že Medzinárodná vesmírna stanica v skutočnosti padá? Alebo že sa v súčasnosti pohybujeme vesmírom priemernou rýchlosťou 828 000 kilometrov za hodinu?

Staroveké kultúry, ako napríklad Číňania a Gréci, s úžasom pozerali na oblohu a lámali si hlavu, čo sa tam hore deje. Dosiahli pozoruhodné objavy, ale my sme svoje úsilie zintenzívnili v dvadsiatom a dvadsiatom prvom storočí, keď sa rozvíjala technológia.

Dnes sa pozrieme na niektoré z najvýznamnejších objavov a najlepších vedeckých objavov, vďaka ktorým sme si uvedomili, že naša slnečná sústava je ešte pôsobivejšia, než sme si kedy dokázali predstaviť.

Slnečná sústava: Šialene zaujímavé fakty, ktoré nepoznáte

Zabudnite na ponožky, vezmite si klobúk

Mars má rovnako ako Zem štyri ročné obdobia. Na rozdiel od Zeme, kde každé ročné obdobie trvá tri mesiace, sa však dĺžka ročných období na Marse mení v závislosti od pologule.

Pre lepšiu predstavu, marťanský rok má 668,59 solov, čo je takmer 687 pozemských dní a je takmer dvakrát dlhší ako pozemský rok. Jar na severnej pologuli trvá sedem pozemských mesiacov, leto šesť pozemských mesiacov, jeseň 5,3 pozemských mesiacov a zima niečo vyše štyroch pozemských mesiacov.

Keďže atmosféra je taká riedka, slnečné teplo ľahko uniká. Ak by ste sa teda náhodou ocitli na poludnie v blízkosti rovníka Marsu, na vašich nohách by bola jar (alebo približne 23 stupňov Celzia) a na vašej hlave zima (0 stupňov Celzia).

Mesiac má tvar citróna

Vedeli ste, že Mesiac má tvar citróna? Vôbec nie je okrúhly. Väčšina mesiacov a planét vzniká otáčaním magmatických gúľ, čo vedie k ich guľovitému tvaru.

Vedci sa domnievajú, že náš Mesiac vznikol, keď sa objekt veľkosti viac-menej Marsu zrazil s novovzniknutou Zemou a vyvrhol do vesmíru spaľujúci materiál. Ako taký by mal byť okrúhly – napriek tomu má náš Mesiac po stranách zvláštne vydutiny – a v tom spočíva záhada.

Predpokladá sa, že vypukliny vznikli pred 200-miliónovými narodeninami Mesiaca, keď zemská gravitácia ťahala na mesačnú magmu a zvyšovala kôru na koncoch najbližšie k Zemi a najďalej od nej.

Ale 6,7-stupňový sklon Mesiaca zostal záhadou. Špičky citróna mali v čase vzniku vydutiny smerovať priamo na Zem, ale teraz sú o 36 stupňov posunuté. Podľa výskumu bola hrúbka chladnúcej kôry nepravidelná, keď sa Mesiac vzďaľoval od Zeme. Kôra sa pokrivila, čím sa os Mesiaca naklonila do súčasného uhla.

Vesmírna kuchyňa

Jedlo na prvých vesmírnych misiách NASA bolo nevýrazné a bez chuti, takže niektorí astronauti túžili po niečom lepšom. Tak veľmi, že sa na jeden let dostal sendvič s hovädzím mäsom – čo bol veľmi zlý nápad, pretože sa vo vesmíre rozpadol a celá kabína bola plná omrviniek.

Dnes sa na MVS (medzinárodnú vesmírnu stanicu) posiela čerstvé ovocie, voda a balené jedlá s automatickou kozmickou loďou, ktoré obsahujú takmer všetko, po čom astronauti túžia.

1 2 3 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov