Zaujímavosti

Slnečná sústava: Šialene zaujímavé fakty, ktoré nepoznáte

slnečná sústava

videní: 1.0K

Alergické príznaky vo vesmíre

Človek by si myslel, že astronaut je vo vesmíre v bezpečí pred príznakmi alergie, keďže dýcha čistý vzduch. A predsa sa u mnohých z nich príznaky v skutočnosti zhoršujú.

Nový výskum ukazuje, že aktivita buniek sa vo vesmíre mení, najmä počas dlhých misií. To, ako aj dôsledky beztiaže a emocionálneho vypätia pri cestovaní vesmírom môžu vysvetľovať, prečo sa u niektorých astronautov prejavujú zvýšené príznaky alergie.

Vyslali sme kozmickú loď na každú planétu slnečnej sústavy

Veľmi by sa mi páčilo, keby sme počas môjho života skutočne vstúpili na iné planéty. Ale Mars by mohol byť stále možný; počkajme a uvidíme. Možno sa nám to ešte podarí, však?

Hoci ľudia nikdy nekráčali po žiadnej z planét našej slnečnej sústavy okrem Zeme a jej mesiaca, robotické vesmírne lode navštívili všetky. A nezastavili sme sa ani tam. Naše sondy pristáli aj na niekoľkých kométach, asteroidoch a trpasličích planétach.

V skutočnosti sme niektoré z nich navštívili viac ako raz. Takže je to prípad takzvaného “tak blízko, a predsa tak ďaleko”, kým nedosiahneme ďalší technologický pokrok.

Merkúr sa zmenšuje

Slnečná sústava je veľmi komplikovaná a zaujímavá. Planétu formovali naše neustále sa posúvajúce tektonické dosky. Tento proces sa začal približne pred 3,3 až 3,5 miliardami rokov. Tento proces viedol k vzniku pohorí, sopiek, morských prieduchov a ostrovov.

Na rozdiel od toho sa zdá, že zvyšok našej slnečnej sústavy je dosť statický: medzi Slnkom a nami sa nachádzajú naše skalnaté planéty, ako aj niekoľko masívnych plynných obrov za nami.

Preto v roku 2016 vedcov ohromila informácia, že údaje zo sondy MESSENGER (Mercury Surface, Space Environment, Geochemistry, and Ranging) ukázali, že relatívne neškodný malý Merkúr sa zmenšuje v dôsledku rovnakých tektonických procesov. Inými slovami, slnečná sústava vznikla pred 4,6 miliardami rokov. Odvtedy sa jeho formovanie neskončilo. Človeka to núti zamyslieť sa, čo všetko sme ešte prehliadli.

Zem je jediná planéta, kde sa voda môže vyskytovať vo všetkých troch skupenstvách

A tomu hovorím šialene skvelý fakt! Veď voda je život, nie? Voda je jediná látka, ktorá sa na našej planéte vyskytuje vo všetkých troch skupenstvách – v pevnom, kvapalnom aj plynnom.

Ak ste sa vo sfére univerzálnej úžasnosti cítili trochu odstrčení, možno vám pomôže vedieť, že Zem je zároveň jedinou planétou, na ktorej nájdete veľké množstvo alebo telesá vody vo všetkých troch skupenstvách. Takže áno, možno nemáme jar pri nohách a zimu vo vlasoch, ale naša voda nám to rozhodne vynahradí.

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov