TOP 10

TOP10: Toto sú tie najdesivejšie a najzáhadnejšie miesta na Zemi

najzáhadnejšie miesta

videní: 1.9K

Zakázané veci nás lákajú najviac. Skutočnosť, že niekam nemôžeme ísť, nás poháňa navštíviť dané miesto ešte viac. Ak sa v tomto tvrdení nájdeš, potom si na správnom mieste. V dnešnom článku si posvietime na tie najzáhadnejšie miesta, aké sa nachádzajú na našej planéte.

V tomto zozname nájdeš tie najzáhadnejšie miesta na Zemi: od tajných spoločností až po mysteriózne ostrovy, no na tieto miest sa s najväčšou pravdepodobnosťou nikdy nedostaneš. Ide o miesta, ktoré sú ako magnety pre zvedavé mysle, pretože nie je nič zaujímavšie ako nepreskúmané a zakázané veci.

1. Globálne úložisko semien, Svalbardy, Nórsko

Hlboko vo vnútri arktického kruhu, na nórskom ostrove Špicbergy, je hlboko vo vnútri hory akási zvláštna klenba. Globálne úložisko semien má za úlohu v prípade katastrofy zachovať rozmanitosť svetových potravinových plodín a obnoviť rastlinné kráľovstvo. Bolo postavené tak, aby prežilo asi 200 rokov a vydržalo obrovské zemetrasenia a výbuchy. Úložisko je umiestnené na boku hory, takže ak sa roztopí všetok ľad na Zemi, bude stále pod hladinou mora. Klenba v súčasnosti obsahuje 100 miliónov semien. Politika na tomto mieste neexistuje: dokonca aj Severná Kórea sa zapojila do záchrany rastlín v prípade katastrofy.

2. North Sentinel, India

Na ostrove North Sentinel sa nachádza jeden z mála kmeňov, ktoré majú nulový kontakt s modernou civilizáciou. Predpokladá sa, že kmeň prežíva vďaka lovu zvierat, rybolovu a zbieraniu rastlín, no na ostrove neexistujú žiadne známky poľnohospodárstva alebo dokonca existencie ohňa. Prvá úspešná expedícia bola vykonaná v roku 1967. Kmeň však odmieta akýkoľvek kontakt s moderným svetom, pretože násilne odháňa každého, kto sa pokúša vstúpiť na jeho územie. V roku 2006 členovia kmeňa zabili dvoch rybárov, ktorí náhodne vstúpili na ostrov.

3. Plutova brána, Turecko

Nachádza sa v starobylom tureckom meste Hierapolis. Toto miesto bolo kedysi venované rímskemu bohu smrti, Plutovi. Starý historik Strabo navštívil Plutovu bránu a povedal, že “každé zviera, ktoré prejde záhadným otvorom dovnútra, zažije okamžitú smrť. Hodil som dovnútra niekoľkých vrabcov, ktoré poslednýkrát dýchali svoje posledné a padli mŕtve.” Po jej objavení v roku 1965 sa preukázalo, že nebezpečenstvo je viac ako len mýtus. Vedci zmerali koncentráciu CO2 a zistili, že v noci, keď teplota klesá a CO2 sa stáva ťažším ako vzduch, vytvára na dne akési smrteľné “jazero”. Za úsvitu je jazero CO2 približne 40 centimetrov nad podlahou brány, čo stačí na usmrtenie zvierat a dokonca aj ľudí. Našťastie, koncentrácia výrazne klesá s výškou, takže aby ťa CO2 zabilo, musel by si pri bráne ležať.

1 2 3 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov