TOP 10

TOP10: Najsilnejšie a najnebezpečnejšie zbrane sveta

zbrane

videní: 2.8K

V dnešnom článku si ukážeme najsilnejšie a najnebezpečnejšie zbrane na svete, ktoré boli kedy vyrobené.

Vývoj zbraní, ktoré spôsobujú hromadné ničenie, sa začal až v minulom storočí. Vojna bola vždy tak trocha významnou hnacou silou technologického pokroku. Vojna by nemala byť nikdy v žiadnom prípade podporovaná ani ospravedlňovaná, no tieto najsilnejšie a najnebezpečnejšie zbrane sveta stoja za zmienku.

Predstavujeme ti tak tak 10 najsilnejších a najnebezpečnejších zbraní, aké kedy ľudia vytvorili. Aj keď niektoré z týchto zbraní majú svoj základ v časoch minulých, nebudeš prekvapený, keď si uvedomíš, že všetky tieto zbrane boli vynájdené v “súčasnosti”.

1. Cár bomba

Cár bomba je zbraň hromadného ničenia vo všetkých smeroch. Zbraň bola odpoveďou Sovietskeho zväzu na jadrový program Spojených štátov. Cár bomba bola naozaj obrovskou a silnou bombou, ktorá mala zničiť všetko vo svojom okolí. Sovietsky zväz vykonal s touto bombou iba jeden jediný test, ktorý dopadol k ich spokojnosti.

Cár bomba je stále najsilnejšou bombou, ktorú ľudia odpálili. Po výbuchu nastal obrovský hríbový mrak, ktorý podľa odhadov dosahoval výšku až 64 km. Sila Cár bomby sa rovná ekvivalentu 57 megaton TNT. Oblak v tejto výške prenikol do stratosféry a mezosféry.

2. MIRV

MIRV (Multiple independently targetable reentry vehicle) sú balistické rakety s niekoľkými hlavicami. Každá hlavica môže byť nasmerovaná na rôzne ciele. Predchodcom MIRV bolo MRV (Multiple reentry vehicle). MRV môže niesť niekoľko hlavíc, ktoré sú však po výbuchu rozptýlene po oblasti dopadu a výbuch je tak podobný výstrelu z brokovnice. Tento problém vyriešil vývoj MIRV, vďaka čomu dokážu byť všetky hlavice cielené na svoj cieľ.

3. ICBM – Medzikontinentálna balistická raketa

Balistické strely môžu byť navádzané na svoj cieľ a medzikontinentálna balistická strela je jednou z takýchto typov. Vyvinutá bola najmä na “prepravenie” jadrových zbraní a má minimálny dolet 5500 metrov.

ICBM môže byť odpálená z rôznych platforiem vrátane lietadiel, ponoriek, raketových síl a vozidiel. Stali sa kľúčovou súčasťou MAD doktríny (Zaručené vzájomné zničenie), pretože dali vlastníkovi flexibilitu na odvetu a vyhladenie nepriateľa. V podstate medzikontinentálna balistická raketa zabezpečuje úspešný protiútok na nepriateľa. Vďaka MIRV je možné, aby ICBM odpálila viacero jadrových hlavíc súčasne.

4. Termobarická puma “Otec všetkých bômb”

Letecká termobarická bomba (nazývaná aj “Otec všetkých bômb”), ktorú vyvinuli Rusi, bola úspešne otestovaná pred zverejnením v roku 2007. Má podobný dopad ako malá jadrová zbraň, vďaka svojej tlakovej vlne. Keď bomba vybuchne vo vzduchu, vytvoria sa extrémne teploty a nadzvuková rázová vlna. V porovnaní s konvenčnými výbušninami vytvárajú termobarické zbrane tlakové vlny, ktoré sú dlhšie a trvalejšie a taktiež generujú oveľa vyššie teploty. Výsledkom je, že spôsobujú väčšie škody na širšom území ako konvenčné zbrane porovnateľnej hmotnosti. V porovnaní s jadrovými zbraňami však po sebe nezanechávajú radiáciu.

1 2 3 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov