Foto

Kaspické morské monštrum: Sovietsky ekranoplán, ktorý je väčší ako Boeing 747 Jumbo Jet leží opustený na pláži

ekranoplán

videní: 921

Jedno z najzvláštnejších lietadiel na svete, prezývané taktiež ako “Kaspické morské monštrum” – leží opustené na pláži uprostred plánov urobiť z neho turistické miesto. Tento sovietsky ekranoplán je väčší ako Boeing 747 Jumbo Jet.

 

 

Aj keď by sme o tomto stroji mohli povedať, že to nie je až tak úplne lietadlo aké poznáme, ale je to skôr Ekranoplán – stroj ktorý by sme mohli definovať ako niečo medzi lietadlom, vznášadlom a loďou. Sovietsky MD-160 bol navrhnutý v roku 1975 a používaný sovietskym a ruským námorníctvom od roku 1987 počas neskoršej fázy studenej vojny ako súčasť programu WIG.

Po svojom odchode do dôchodku koncom 90. rokov však ťažko vyzbrojený ekranoplán, ktorý je väčší ako Boening 747 Jumbo Jet, zostal odparkovaný na nepoužívanej námornej základni Kaspiysk. Teda až do roku 2020, kedy ekranoplán vstal z mŕtvych a bol odtiahnutý cez Kaspické more počas 14 hodinovej cesty z námornej základne do Derbentu.

Neuveriteľný ekranoplán s úctyhodnou výškou viac ako 19m mal byť vystavený v Patriot Parku v ruskej poloautonómnej republike Dagestan. Vzhľadom na jeho zvláštny vzhľad je ťažké povedať, či je kaspické morské monštrum lietadlo alebo loď.

 

 

Napriek tomu, že model ekranoplánu triedy Lunk vyzerá ako lietadlo, technicky patrí do kategórie “ground effect”, čo z neho robí odlišnú technológiu, ktorú Medzinárodná námorná organizácia klasifikuje ako námorne lode. Tento “prízemný efekt” využíva pozemné vozidlo, ktoré je navrhnuté na dosiahnutie trvalého letu nad rovným povrchom (zvyčajne nad morom) využitím aerodynamickej interakcie medzi krídlami a povrchom.

 

 

MD-160 je jediný model svojho druhu, ktorý bol dokončený a vybavený nadzvukovými raketami. Nie je teda žiadnym prekvapením, že sa o tento ekranoplán začali zaujímať americké spravodajské úrady, ktoré objavili tajný dokument. Ten v sebe zahŕňal konštrukčné detaily s tvrdeniami, že MD-160 bol vyrobený na let s rýchlosťou 370 – 460 km/h vo výške 5 až 10 metrov nad vodnou hladinou.

 

 

Predstavitelia CIA dodali, že MD-160 bolo taktické útočné a pobrežné obranné vozidlo pre sovietske námorníctvo. Bolo vybavené šiestimi nadzvukovými protilodnými riadenými strelami SS-N-22. Taktiež v svojej správe dodali, že MD-160 je väčšie ako americké prúdové lietadlo Boeing 747 a letí rýchlosťou približne 460 km/h. V ďalšom pokračovaní dodávajú, že ekranoplán je však obmedzovaný svojou viditeľnosťou za horizont a tým aj dosahom rakiet, kým nevzlietne nad hladinu mora. Bez vzlietnutia tak potrebuje externé zdroje informácii o zacielení.

Zatiaľ nie je jasné, kedy budú plány s MD-160 dokončené, no už teraz sa tento ekranoplán stal obľúbenou destináciou rôznych zvedavcov.

Zdroj: ladbibletopdesat

 

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov