TOP 10

Vitamín D: Kritické príznaky poukazujúce na jeho nedostatok

vitamín D

videní: 2.1K

Bledá pleť a tmavé kruhy

Nedostatok vitamínu D sa môže prejaviť mdlou pleťou a rôznymi viditeľnými znakmi. Keď vášmu telu chýba tento základný vitamín, vaša pleť môže získať mierne sivastý odtieň a vaša pokožka nemusí byť taká pružná a vláčna ako zvyčajne. Okrem toho si môžete všimnúť tmavšie kruhy pod očami.

Dôvodom je skutočnosť, že vitamín D zohráva kľúčovú úlohu pri regenerácii kožných buniek, čím zabezpečuje ich obnovu a zachovanie zdravia. Bez dostatočného prísunu vitamínu D je prirodzená schopnosť pokožky omladzovať sa narušená, čo vedie k týmto viditeľným zmenám vzhľadu. Preto je udržiavanie dostatočného množstva vitamínu D nielen nevyhnutné pre celkové zdravie, ale významne prispieva aj k udržaniu živej a zdravo vyzerajúcej pokožky.

Zmeny spánku, depresia

Nedostatok vitamínu D súvisí s pocitom smútku a môže tiež narušiť váš spánok. Vitamín D ovplyvňuje chemické látky v mozgu, ako je serotonín a melatonín, ktoré pomáhajú pri nálade a spánku. Niektoré výskumy dokonca hovoria, že vitamín D je súčasťou toho, ako vaše telo vytvára melatonín. Melatonín je hormón, ktorý udržiava denný rytmus vášho tela v norme a pomáha vám dobre spať.

Správne množstvo vitamínu D teda môže prospieť vašej nálade a pomôcť vám lepšie spať.

Bolesť kostí a bolesť dolnej časti chrbta

Vitamín D je prospešný pre vaše kosti, pretože pomáha telu vstrebávať vápnik. Ak nemáte dostatok vitamínu D, môžete pociťovať bolesť kostí a spodnej časti chrbta.

Štúdia z roku 2018 preskúmala 81 ďalších štúdií a zistila, že ľudia s artritídou, bolesťami svalov a pretrvávajúcimi bolesťami tela mali zvyčajne menej vitamínu D ako ľudia bez týchto problémov.

Taktiež v roku 2018 štúdia s 98 dospelými osobami, ktoré mali bolesti v dolnej časti chrbta, zistila, že osoby s nižšou hladinou vitamínu D mali tendenciu mať intenzívnejšiu bolesť. V roku 2017 však veľká štúdia zistila, že nie všetky štúdie sa zhodujú na tejto súvislosti medzi vitamínom D a bolesťou chrbta.

Pravidelné sledovanie hladiny vitamínu D a zabezpečenie jeho dostatočného príjmu prostredníctvom vystavovania sa slnečnému žiareniu, stravy alebo doplnkov stravy môže významne prispieť k celkovému zdraviu a predchádzať celému radu potenciálnych zdravotných komplikácií.

Zdroj: brightside / topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov