Zaujímavosti

Vesmír a jeho strašidelné, no pravdivé tajomstvá a fakty

vesmír

videní: 3.7K

Záblesky gama žiarenia

Záblesky gama žiarenia sú vysokofrekvenčné elektromagnetické výbuchy, ktoré za jedinú sekundu vyprodukujú viac energie, ako by naše Slnko mohlo vyprodukovať za desať miliárd rokov. Vedci sa domnievajú, že tieto nestabilné záblesky sú spôsobené zrážkami neutrónových hviezd alebo explóziou hviezd.

Ak GRB niekedy zasiahne našu planétu, bude to mať ničivé následky. Veľmi pravdepodobne by sme čelili masovému vyhynutiu. Vyčerpalo by našu ozónovú vrstvu a spôsobilo reťazovú reakciu, ktorá by chemicky zdevastovala našu atmosféru. Okrem toho by vysoké množstvo žiarenia, ktoré tieto výbuchy obsahujú, spôsobilo chorobu z ožiarenia u tých, ktorí by prežili prvotný dopad výbuchu, v dôsledku poškodenia našej ozónovej vrstvy.

Hoci gama záblesky sa väčšinou vyskytujú vo vzdialených trpasličích galaxiách, vyskytli sa aj príliš blízko nášho domova. Vedci teoretizujú, že mohli spôsobiť predchádzajúce masové vymieranie na Zemi.

Solárne tornáda

SDO (Solar Dynamics Observatory) už roky zaznamenáva neuveriteľné farebné zábery a fotografie nášho Slnka vo vysokom rozlíšení. Nedávno zaznamenalo “najvyššie tornádo” slnečnej sústavy, ktoré sa v marci 2023 otáčalo na severnom póle Slnka. Táto víriaca masa vriacej plazmy rástla v atmosfére Slnka tri dni a dosiahla ohromujúcu výšku približne 111 000 kilometrov, než sa zrútila do chumáča zmagnetizovaného plynu.

Slnečné tornáda sa tvoria na magnetických čiarach s bodmi pevne spojenými s povrchom Slnka a môžu sa vytvoriť na každom póle. Tieto slnečné tornáda sú spôsobené prehriatym plynom, ktorý vytryskne zo Slnka a špirálovito sa pohybuje pozdĺž jeho magnetického poľa, čím vytvára tieto tornádové búrky.

Tieto magnetické polia veľkosti planéty víria plazmu a vytvárajú charakteristické vývrtky tornád v Kansase – až na to, že to nie je Kansas, Toto.

The Overview Effect (Pocit prehľadu)

Dobre, náš posledný bod nemusí byť sám o sebe desivý, ale myslím, že sa stane desivým, keď si uvedomíte, že nám všetkým môže niečo chýbať.

Efekt prehľadu musí byť jedným z najneobvyklejších psychologických dôsledkov, aké boli kedy identifikované, pozorované a skúmané – iba 534 ľudí prešlo stavmi, ktoré ho spustili. Keď vesmírni cestovatelia na obežnej dráhe alebo na Mesiaci prvýkrát uvidia našu planétu ako celok, mnohí uvádzajú, že pociťujú hlboký zmysel pre proporcie a perspektívu, a to sa stalo známe ako efekt prehľadu.

Tento efekt, ktorý vymyslel spisovateľ Frank White, môže byť neuveriteľne dojemný, dezorientujúci, inšpirujúci a psychologicky náročný, pretože pohľad na celú Zem hlboko mení perspektívu človeka. Astronauti sa vrátili domov s obnoveným pocitom vzájomnej prepojenosti ľudstva, nezmyselnosti kultúrnych hraníc a vášňou pre ochranu životného prostredia na Zemi.

Celkovo je to niečo, čo by som si prial, aby sme všetci mohli zažiť. Skôr, ako zničíme všetko, čo tak radi považujeme za samozrejmé.

Zdroj: list25 / topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov