Zaujímavosti

Vesmír a jeho strašidelné, no pravdivé tajomstvá a fakty

vesmír

videní: 3.7K

Syndróm adaptácie na vesmír

Viete si predstaviť, aké by to bolo, keby váš mozog nevedel zistiť, kde je hore a kde dole?

Vesmírna choroba, známa aj ako syndróm vesmírnej adaptácie, nastáva vtedy, keď sa telo astronauta snaží prispôsobiť bez gravitačnej sily Zeme. Hovorí sa, že je to niečo podobné ako pohybová choroba. Pridáva sa k nej dezorientácia, intenzívne bolesti hlavy, vážne nepohodlie a občas aj nevoľnosť a závraty. A verte mi, že zvracanie vo vesmíre je oveľa horšie, ako si dokážete predstaviť.

Nie je to nedostatok gravitácie, čo ľuďom spôsobuje nevoľnosť, ale skôr náhla zmena gravitačnej sily.

Vesmírne pandémie

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, prečo sa technici a vedci pracujúci na ISS obliekajú ako nemocniční chirurgovia? Z rovnakého dôvodu to robíme aj my tu dole – aby sme zabránili prenosu baktérií.

Je známe, že niektoré patogény sú schopné prežiť vo vesmíre a nechceli by sme ich priniesť na Zem, ani by sme tam nechceli poslať žiadnu z našich odolných chrobákov.

Napríklad Deinococcus radiodurans patrí k najodolnejším organizmom, aké veda pozná. Je to baktéria, nie vírus, a dokáže odolať dávke gama žiarenia 5 000 grayov, pričom na zabitie dospelého človeka stačí 5 grayov. Jediný jednoduchý spôsob, ako ju zabiť, je variť ju 25 minút (niečo ako botulínum zomrie za 2 až 7 minút – aby sme to uviedli na pravú mieru).

Deinokok sa našiel v rôznych prostrediach, od pokazených potravín až po odpadové vody a prach v domácnosti. Viete si predstaviť, čo by sa stalo, keby sme ho nechali v cudzom prostredí počas vesmírnej misie?

Vesmír a jeho vplyv na ľudskú psychiku

V súčasnosti je dokázané, že astronautom psychologicky prospieva, keď počas pobytu na ISS vidia Zem na obežnej dráhe. Musíme ešte zistiť, čo sa stane, ak sa začnú vzďaľovať od domova.

Stesk po domove, depresie a dokonca aj plnohodnotná psychóza sú niektoré z predpokladaných dôsledkov toho, že nevidia našu domovskú planétu. Obavy sú takého charakteru, že vedci už dali tejto prekážke názov – “fenomén Zeme mimo dohľadu”.

Existujú aj oprávnené obavy, že členovia posádky sa na seba začnú správať násilne, pretože testy biosféry, ktoré sme už uskutočnili, sa skončili tým, že členovia posádky sa odmietli medzi sebou rozprávať, okrem prípadov, keď riešili kritické úlohy. Vedci pracujú na intenzívnom hodnotení duševného zdravia a terapeutických protokoloch pre dlhé vesmírne cesty kvôli pravdepodobnému riziku násilných nezhôd počas cesty.

Vesmír a úmrtia vo vesmíre

Doteraz zomreli vo vesmíre len traja ľudia. Ich mená boli Viktor Patsajev, Vladislav Volkov a Georgi Dobrovolski.

Ak by niekto zomrel počas dlhšej vesmírnej misie, jednou z možností je vypustenie tela do vesmíru. Organizácia Spojených národov však zakazuje vyhadzovať odpadky vrátane tiel do vesmíru. Kvôli obavám, že sa zrazia s vesmírnymi loďami alebo kontaminujú iné planéty.

Ďalšou možnosťou je ponechať telo na palube vesmírnej lode a pochovať ho po návrate na Zem. To by však ohrozilo životy ostatných astronautov.

Ak sa niekedy dostaneme na Mars, telo by sa mohlo použiť ako hnojivo – ale nie sme si istí, či by to bolo v atmosfére Marsu vôbec účinné.

NASA spolupracuje s pohrebnou spoločnosťou Promessa na vývoji “Body Back”. Body Back zapečatí mŕtvolu v uzavretom kontajneri a pripevní ju na vonkajšiu stranu vesmírnej lode. Ako vesmírna loď cestuje vesmírom, telo zamrzne, otrasie sa a nakoniec sa rozpadne na malé, jemné častice, ktoré sa dajú dopraviť domov.

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov