Tipy a triky

7 vecí, ktoré sa ti jazyk snaží povedať o tvojom zdraví

jazyk

videní: 568

Zmeny v chuti alebo pri vzhľade jazyka môžu prezradiť veľa o tvojom zdraví. Jazyk ti tak dokáže povedať zopár informácii o tvojich zdravotných problémoch.

Ľudské telo je jediným skutočným domovom, ktorý budeme mať po celý život, takže sa o naše telo musíme náležite starať. Naše telo nám vždy vysiela signály, ktoré signalizujú, že sa s nami deje niečo neobvyklé. Škoda, že ich tak často ignorujeme alebo im vôbec nerozumieme. Preto, ak sa naučíš dodržiavať nasledujúce pokyny a pochopíš príznaky, ktoré ti tvoje telo vysiela, môžeš včas liečiť akékoľvek zdravotné problémy a predísť tak veľkým komplikáciám. Jazyk je často prvým miestom, kam by si sa mal pozerať, keďže jeho vzhľad môže veľa prezradiť o tvojom celkovom zdraví.

 

Dr. Imogen Bexfield, riaditeľka spoločnosti White Swan Aesthetics, vysvetľuje vzhľad normálneho zdravého jazyka:

“Farba sa bude líšiť u každého človeka, ale vo všeobecnosti by mal mať ružovú farbu s malými hrbolčekmi, ktoré sa nazývajú papily.”

Prinášame ti teda 7 najčastejších zmien na jazyku, ktoré naznačujú, že by si mal zvážiť kontaktovanie svojho lekára.

7. Biely povlak na jazyku

Opuchnuté papily na jazyku vedú k povlaku, pretože zvyšky – baktérie a mŕtve bunky usadené medzi nimi vytvárajú biely povlak. Tento jav je známy ako hypertrofia alebo zápal papily a môže byť spôsobený:

Dehydratáciou, zlou ústnou hygienou, suchými ústami, dýchaním ústami, horúčkou, fajčením, nadmerným užívaním alkoholu, diétou s nízkym obsahom vlákniny, mechanickým podráždením ostrými okrajmi zubov alebo zubnými strojčekmi.

6. Geografický jazyk

V tomto prípade ma jazyk červenkasté hladké škvrny, ktoré sú obklopené bielymi okrajmi. Nie je to nákazlivé a zvyčajne nespôsobuje žiadne ďalšie symptómy a rovnako nevedia k žiadnym dlhodobým zdravotným komplikáciám. V takomto stave to môže byť pár týždňov ale aj niekoľko rokov.

Geografický jazyk je bežnejší u ľudí, ktorí majú psoriázu a Reiterov syndróm, u žien užívajúcich hormonálnu antikoncepciu, u ľudí v emocionálnom strese, v prípade alergií, u diabetikov alebo u tých, ktorí majú určitý nedostatok vitamínov.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov