Zaujímavosti

Vesmír a jeho strašidelné, no pravdivé tajomstvá a fakty

vesmír

videní: 3.4K

Vesmír a jeho strašidelné, no pravdivé tajomstvá a fakty: Celá myšlienka cestovania do vesmíru sa zdá byť neuveriteľne cool. Veď koho by niekedy nenapadlo, aké by to vlastne bolo, keby sa mohol prejsť po Mesiaci?

Existuje však niekoľko faktov, ktoré vás možno prinútia prehodnotiť svoj pohľad na vec. Od strašných následkov straty celkovej orientácie tela až po zlyhanie niektorých našich najlepších technológií, ktoré sa nedokážu efektívne prispôsobiť vesmíru (alebo sa vesmír nedokáže prispôsobiť im? haha), možno ešte len budete musieť predvídať mnohé aspekty cestovania do vesmíru.

Vesmír a jeho strašidelné, no pravdivé tajomstvá a fakty

Otrava oxidom uhličitým na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS)

Na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) je nadpriemerná koncentrácia oxidu uhličitého, ktorá so sebou prináša obrovské množstvo nepriaznivých vedľajších účinkov. Veľmi časté sú problémy so spánkom, bolesti hlavy a podráždenie. V skutočnosti takmer všetci astronauti trpia bolesťami hlavy na začiatku svojej misie.

Na rozdiel od Zeme, kde sa oxid uhličitý opúšťajúci telo rozptyľuje do vzduchu, CO2 vydychovaný astronautmi vytvára nad ich hlavami oblak. Aj keď ventilátory rozptyľujú CO2 po celej stanici, jeho hladinu sa nedarí znížiť na prijateľnú úroveň. Chronické vystavenie vysokým hladinám CO2 môže viesť k problémom s pamäťou, poruchám sluchu, nevoľnosti, poruchám spánku, bolestiam brucha, hnačkám a zvracaniu.

Takže by bolo dobré odložiť cestu na Mars, kým sa nevyrieši aspoň táto časť.

Zatmenia Slnka

Počas úplného zatmenia Slnka sa môžu podmienky na dráhe totality rýchlo meniť. Teploty klesajú a bezprostredná oblasť sa stmieva, čo často vedie k zmene smeru vetra.

Mnohí z nás si pri obdivnom pohľade na Slnko neuvedomujú, že zvieratá sú počas zatmení Slnka často veľmi zmätené. Nielen väčšie zvieratá a cicavce, ale všetky živé organizmy, dokonca aj mikróby. Ešte nás čaká riadne testovanie vplyvu zatmení na rastliny a živočíchy vo vesmíre.

Ďalšou zaujímavosťou je, že zatmenia rušia určité frekvencie rádiových vĺn – a stále sa snažíme zistiť prečo. Vedci predpokladajú, že to súvisí s interakciou Slnka s ionosférou planéty. Tá sa preukázateľne mení v dôsledku slnečných erupcií a búrok. Stále je toho veľa, na čo musíme prísť.

Oneskorenie komunikácie

Telefónne hovory na Zemi sú takmer okamžité. Keď cestujeme cez vesmír, je to iná hra.

Medzimestský hovor z USA môže prejsť približne 28 000 km, ale ak uvažujeme o vesmírnej komunikácii, tieto signály musia prekonať milióny kilometrov.

Napríklad jednosmerný rádiový signál na Mars trvá od 4,3 do 21 minút. Takže odoslanie správy a prijatie odpovede môže trvať až 42 minút.

Je tiež možné, že Slnko naruší komunikáciu medzi Zemou a Marsom. To do takej miery, že astronauti budú na niekoľko týždňov odrezaní od Zeme. Okrem toho, že astronautom zabráni v spoločenskej komunikácii, zabráni im aj v získaní živej podpory, keď sa stretnú s technickými problémami.

1 2 3 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov