Tipy a triky

7 vecí, ktoré sa ti jazyk snaží povedať o tvojom zdraví

jazyk

videní: 626

5. Jahodový jazyk

Keď je jazyk červený, hrboľatejší ako zvyčajne a opuchnutý vďaka čomu vyzerá ako jahoda alebo malina, môže to byť znakom toho, že ťa trápi niektorá z týchto vecí:

Alergia na potraviny alebo lieky, nedostatok vitamínu B12, Šarlach – bakteriálna infekcia, Kawasakiho choroba – spôsobuje zápal niektorých tepien, syndróm toxického šoku alebo multisystémový zápalový syndróm u detí – ide o zriedkavú komplikáciu, ktorá sa môže vyskytnúť u detí infikovaných COVID-19

4. Čierny jazyk

Aj keď tento stav vyzerá alarmujúco, je neškodný, bezbolestný a hlavne dočasný. Je to výsledok nahromadenia odumretých kožných buniek na papilách na povrchu jazyka. Keďže sú dlhšie, zachytávajú kvasinky a baktérie, čo vedie k zápachu z úst.

Spôsobuje ho zlá ústna hygiena, sucho v ústach, pravidelné používanie ústnych vôd – obsahujúce dráždivé oxidačné činidlá, fajčenie tabaku, nadmerné používanie alkoholu, užívanie antibiotík a konzumácia mäkkej stravy

3. Lichen planus

Tento chronický zápalový stav postihuje sliznice vo vnútri úst a spôsobuje začervenanie a opuchnutie tkanív, biele čipkované škvrny a otvorené rany na jazyku alebo vo vnútri úst.

V takomto prípade sa porozprávaj so svojim lekárom pretože odborníci nevedia určiť presnú príčinu a môže sa zvýšiť riziko rakoviny úst. Táto “choroba” nie je nákazlivá a zvyčajne sa vyvinie, keď imunitný systém napadne bunky ústnej sliznice.

2. Afty

Ústne afty alebo orálna kandidóza je spôsobená nadmerným nahromadením huby Candida albicans na sliznici úst. Spôsobuje krémovo biele lézie na jazyku a často aj na vnútornej výstelke líc, zadnej časti hrdla a dokonca aj na ďasnách alebo mandliach.

Nie je to vážny problém u ľudí so zdravým imunitným systémom, ale môže spôsobiť vážnu systémovú infekciu kandidóz u ľudí s oslabenou imunitou.

Infekcii sa dá predísť vyhýbaním sa potravinám bohatým na cukor, dobrou ústnou hygienou, udržiavaním stabilnej hladiny cukru v krvi a liečbou stavov, ako je sucho v ústach a vaginálne kvasinkové infekcie.

1. Pľuzgiere

Pľuzgiere na jazyku, ktoré sa nehoja, sú taktiež dôvodom na návštevu lekára, pretože môžu naznačovať rakovinu úst. Rakovina ústnej dutiny môže tiež spôsobiť príznaky, ako je vypadávanie zubov, výrastky v ústach, nezvyčajne belavé alebo červenkasté škvrny v ústach, problémy s prehĺtaním a žuvaním, znecitlivenie tváre alebo krku a ťažkosti s rozprávaním.

Vo väčšine prípadov príznaky odhalené zmenami vo vzhľade jazyka naznačujú menšie zdravotné problémy, ktoré sa dajú ľahko liečiť.

Zdroj: Healthyfoodhouse | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov