Zaujímavosti

Veda: Najbizarnejšie fakty o vede a prírode

veda

videní: 3.3K

Brusnice môžu skákať ako gumové loptičky

Brusnice sú pre vás neuveriteľne dobré (nevraví to len veda). Nielenže sú plné antioxidantov, ale zabraňujú aj vzniku zubného kazu, kazivosti zubov a ochoreniam ďasien. Dokonca obsahujú zlúčeniny nazývané proantokyanidíny, o ktorých sa mnohí domnievajú, že by mohli znížiť naše šance na vznik rakoviny.

Avšak pri všetkých ich zdravotných výhodách musí byť ich najzaujímavejšou schopnosťou to, že dokážu skákať. SKUTOČNE skákať.

Ak upustíte čerstvú brusnicu, odrazí sa ako gumová loptička. Staré alebo poškodené bobule sa neodrážajú. Táto skákacia schopnosť sa v skutočnosti testuje v triediarňach ešte pred tým, ako prejdú testom kvality.

Jediný blesk dokáže opiecť 100 000 kusov chleba

Mysleli sme si, že pod číslom dva pre vás pridáme ďalší bizarný (ale zábavný) fakt, ktorý má veda rada.

Vedeli ste, že pri každom údere blesku do zeme vznikne 5 miliárd joulov energie?

Keď sa začneme hrať s matematikou, znamená to, že váš bežný každodenný hriankovač bude môcť fungovať celkovo osemdesiatštyri tisíc minút na energiu jedného triku.

Vychádza to na dostatok času na opečenie sto tisíc muffinov, bagelov, pop-tarts alebo plátkov chleba, kým nedosiahnu dokonalú úroveň chrumkavosti, ktorá sa hodí k vášmu obľúbenému rannému nápoju.

Ľudia počas spánku strácajú čuch

Vedeli ste, že váš nos dokáže zachytiť viac ako bilión rôznych vôní? To tvrdí veda. Vtipné je, že jednou z najpríjemnejších vôní – aspoň podľa našich nosov – je vôňa vanilky (alebo skôr recyklovaného plastu).

Počas nedávnych štúdií vedci zistili, že náš čuch je najsilnejší na konci dňa a najslabší v noci a v skorých ranných hodinách. Teraz sa domnievajú, že toto zníženie našej citlivosti na čuch počas noci by mohlo vysvetľovať, prečo pachy zvyčajne neprebúdzajú ľudí zo spánku.

Zdroj: list25 / topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov