Zaujímavosti

Veda: Najbizarnejšie fakty o vede a prírode

veda

videní: 3.1K

Veda: Vedeli ste, že plast sa dá premeniť na vanilkovú arómu alebo že z moču diabetika sa dá vyrobiť whisky? Preto milujem svoju prácu – bizarné fakty, o ktorých vám môžem povedať, sú úžasné!

Aj keď vedecké predmety nepatrili v škole k vašim obľúbeným, možno máme po ruke jeden (alebo 10) vedeckých faktov, ktoré zmenia váš názor. Koniec koncov, vedci sa každý deň učia nové veci a niečo, o čom dnes nevieme, vám zajtra môže vyraziť dych.

Veda: Najbizarnejšie fakty o vede a prírode

Chitóny majú kovové zuby

Zvieracia ríša a jej zdanlivo intenzívne evolučné štandardy ma udivujú! Od švábov, ktoré dokážu prežiť jadrové výbuchy, až po ryby, ktoré používajú neurotoxín ako obranný mechanizmus, príroda sa často predháňa v prezentácii. Chitón, morský mäkkýš žijúci v Mexickom zálive, sa podobne prekonal v evolúcii, keď prišiel na to, ako si vypestovať kovové zuby – presnejšie magnetitové zuby.

Kobylka má uši na bruchu

Keď ste si mysleli, že už to nemôže byť divnejšie, vypustili sme na vás túto bombu. Sluchové orgány kobylky sa nachádzajú na mimoriadne zvláštnom mieste – na bruchu.

Membrány, ktoré reagujú na zvukové vlny, sa nachádzajú na každej strane prvého brušného segmentu kobylky, bezpečne schované pod krídlami. Tento neuveriteľný “ušný bubienok”, známy ako tympana – umožňuje kobylke počuť melódie jej kolegov, aj keď v skutočnosti nezachytí tak dobre výšku piesne.

Zápach kvetu Titan Arum má svoj účel

Titan Arum je známy svojou veľkosťou; tieto zvláštne rastliny môžu dorásť až do výšky 2 a pol metra!

Táto mohutná rastlina má však aj ďalšiu nie veľmi príjemnú vlastnosť – mimoriadne príšerne zapácha. Zapácha presne ako hnijúce mäso.

Hoci sa mnohí domnievajú, že táto odpudzujúca vlastnosť má za úlohu prilákať korisť, v skutočnosti je určená na prilákanie opeľovačov! Keďže chrobáky a mäsové mušky majú rady čerstvé mŕtvoly, je to lákavá zastávka. Tento bizarný vedecký fakt je ešte zvláštnejší, pretože táto rastlina dokáže simulovať ľudské telo zahriatím svojho jadra na 98 stupňov. Tento proces je známy ako termogenéza a slúži len na prilákanie ďalšieho hmyzu.

1 2 3 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov