Zaujímavosti

Ako je možné, že sa naše oči pohybujú v dokonalej synchronizácii?

oči

videní: 406

Keď sa zameriaš na nejaký objekt alebo len tak pozeráš do blba, zrejme ti ani nedôjde na um, že tvoje oči pracujú synchronizovane ako vtáčie krídla. Je to vďaka spolupráci neurónov a svalov.

Ako väčšina zvierat, aj ľudia majú dve oči, a to z dvoch veľmi dobrých dôvodov. Prvý je, že máš náhradné miesto vnímania obrazu, keby sa ti s jedným okom niečo stalo. Druhým dôvodom je hĺbkové vnímanie, ktoré sme si vyvinuli, aby nám pomáhalo pri love. Ale mať dve oči by znamenalo vidieť dvojitý obraz, ak by sme teda nemali zrakové orgány v dokonalej synchronizácii.

Ako telo zabezpečí, že naše oči budú vždy spolupracovať?

Aby sa zabránilo dvojitému videniu, mozog využíva systém spätnej väzby, ktorý používa na jemné doladenie dĺžky svalov ovládajúcich oči. To vedie k fenomenálne presným pohybom očí. Každé oko má šesť svalov, ktoré upravujú jeho pohyb v rôznych smeroch. Každý z týchto svalov teda musí byť spustený súčasne v oboch očiach. Keď nad tým začneš premýšľať, je to skutočne úžasné.

Ako je možné, že sa naše oči pohybujú v dokonalej synchronizácii?

Mozog má neurologický systém, ktorý je usporiadaný ako špajza tvojej babky, a to perfektne. V priebehu času sa učí, akú stimuláciu vysiela do každého z 12 svalov pre každý požadovaný smer pohľadu. A nie je to vrodené, ide o získanú schopnosť. Bábätká zvládnu pohybovať oboma očami naraz zvyčajne do troch až štyroch mesiacov života. Naopak, táto schopnosť sa u zdravých ľudí vytráca po 80. roku života, no náš vek nás dokáže oklamať aj skôr.

Spätná väzba začína, keď sa svaly medzi sebou mierne zosynchronizujú, pričom niekedy môžeš občas vidieť dvojmo. Niekedy je to preto, že jeden sval je o niečo dlhší ako jeho partner. Tieto očné zvláštnosti sú často také skromné, že si ich ľudia ani nevšimnú, no mozog berie na vedomie tieto zdanlivo triviálne nezrovnalosti a snaží sa veci dať na pravú mieru.

Ako je možné, že sa naše oči pohybujú v dokonalej synchronizácii?

 

 

Do menej ako sekundy mozog pohne očami v opozícii, aby ich vyrovnal. Počas tohto procesu rekalibrácie mozog používa údaje, ktoré zhromažďuje, aby pomohol doladiť dĺžku svalov, ktoré kontrolujú pohyb očí. Napríklad si sám dokáže uvedomiť, že jeden zo svalov rástol rýchlejšie ako ostatné. Mozog v takom prípade automaticky nakreslí mapu a potom ju použije na zmenu dĺžky svalov, aby sa nesprávne zarovnanie zmiernilo.

Mozog neustále dáva pozor na dokonalý pohyb očí prostredníctvom procesu spätnej väzby. V skutočnosti sa dĺžka svalov upravuje tak často, že väčšina proteínov v nich nie je stará ani mesiac. Biologický polčas bielkovín v očných svaloch nastáva každých 10 až 15 dní, takže svaly sa neustále menia.

Zdroj: livescience topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov