Zaujímavosti

Veda: Najbizarnejšie fakty o vede a prírode

veda

videní: 3.3K

Kusnutie kliešťa Lone Star (Amblyomma americanum) môže spôsobiť alergiu na červené mäso

Keď sme vám už pokazili vanilkové koláčiky, mysleli sme si, že urobíme niečo navyše a budeme vás varovať pred kliešťom Lone Star. Ak vás uhryzne jeden z týchto hrozných parazitov, môže sa u vás vyvinúť alergia na červené mäso – vrátane bravčového a hovädzieho!

Túto alergiu spôsobuje typ sacharidov známy ako alfa-gal a najlepšie sa diagnostikuje pomocou krvného testu.

Čajová lyžička neutrónovej hviezdy by na Zemi vážila miliardy ton

Neutrónová hviezda je to, čo zostane, ak masívnej hviezde (väčšej ako desať sĺnk) dôjde palivo. Zrútila by sa, vybuchla a opäť sa zrútila. Pod tlakom kolapsu sa jej protóny a elektróny spojili a vytvorili neutróny, čo zabezpečuje, že sa nemôže znova zrútiť.

Hviezda pri tom samozrejme stratí veľa hmotnosti a nakoniec má len asi 1,5 násobok hmotnosti Slnka. Napriek tomu sa všetka táto hmota skondenzovala na veľkosť približne 15 kilometrov. Typická hviezda tejto veľkosti by sa rozprestierala na ploche viac ako milión kilometrov.

Moč diabetika by sa dal použiť na výrobu whisky

Toľko cukru obsahuje! A hoci by som vám rád povedal, že je to len teoreticky – klamal by som. Už sa to podarilo mužovi menom James Gilpin.

Východiskový materiál získava od starších dobrovoľníkov. – vrátane jeho babičky – a čistí ho rovnako, ako by ste čistili vodu, a to tak, že z neho odstráni molekuly cukru a pridá ho do zásoby rmutu, aby urýchlil fermentáciu.

Tradične sa cukor vyrábal zo škrobov v kaši. Po metabolizácii na nezafarbený lieh sa pridávajú zmesi whisky, ktoré dodávajú farbu, chuť a viskozitu, a konečný výsledok sa plní do fliaš s menom a vekom prispievateľa.

Zuby nie sú považované za kosti

Naše zuby a kosti sú síce biele, tvrdé a plné vápnika, ale tým sa podobnosť končí. Po prvé, zuby majú len fosfor, vápnik a ďalšie minerály, zatiaľ čo kosti obsahujú fosfor, vápnik a sodík, ale najmä kolagén. Navyše kosti nie sú ani zďaleka také pevné ako zuby.

Kosti však predstihujú zuby v oblasti regenerácie, pretože zuby sa nedokážu samé zahojiť, keď sa zlomia alebo zlomia, a nedokážu produkovať červené krvinky.

A napokon, kosti sú ukryté pod svalmi, mäsom a kožou, zatiaľ čo zuby sú vystavené na obdiv. (Kosti nie až tak veľmi.) Takže hoci si môžeme vybieliť zuby, aspoň sa nemusíme obávať, že naše kosti zožltnú (okrem prípadov, keď sa stretnú s kyslíkom, hoci dúfajme, že naše kosti nebudú v dohľadnej dobe dlhší čas mimo nášho tela).

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov