Zaujímavosti

Tieto populárne spoločnosti profitovali z nacistických koncentračných táboroch

spoločnosti

videní: 4.8K

Audi

Počas druhej svetovej vojny bol automobilový gigant Audi známy ako Group Auto Union. Využíval tisíce nútených robotníkov z koncentračných táborov. Spoločnosť mala dohodu, že zamestná 3 700 osôb z koncentračných táborov. Okrem koncentračných táborov pracovalo v ich závode ďalších 16 500 otrokov.

Všetky tieto informácie boli zhromaždené, keď Rudolf Boch, hospodársky historik na univerzite v Chemnitzi, a Martin Kukowski, vedúci historického oddelenia Audi, dali vypracovať štúdiu. Získali prístup do archívov Audi z dôvodu čistenia histórie firmy.

Štúdia odhalila, že v odborovom zväze Auto pre saské závody pracovalo viac ako dvadsaťtisíc nútených robotníkov. A to zahŕňa takmer pätinu obyvateľov koncentračných táborov.

Stav v koncentračných táboroch v meste Zwickau bol veľmi desivý. Väčšina otrokov z Francúzska žila v nevykurovaných barakoch.

Invalidných robotníkov potom poslali do koncentračného tábora Flossenburg, kde ich zlikvidujú a ich počet nahradia väzni.

Pred koncom vojny bolo 688 zajatcov zo Zwickau poslaných na pochod smrti, z ktorých polovica už umierala.
Spoločnosť Audi uznala svoju vojnovú vinu a zaplatila milióny do fondu pre otrokov a ich potomkov.

Daimler-Benz

Od roku 1937 vyrábala spoločnosť Daimler, výrobca luxusných automobilov Mercedes Benz, letecké motory DB 601 a výzbroj, napríklad nákladné vozidlo LG3000. Závod spoločnosti Daimler, v ktorom sa vyrábali letecké motory, sa nachádzal v utajenom lese na juhu Berlína.

V roku 1942 sa výroba sústredila na výrobu komponentov, ktoré sa používali pre námorníctvo, letectvo a armádu. Opravy vojenských vozidiel boli v tom čase tiež na vzostupe, čo si vyžadovalo veľa pracovníkov.

Na začiatku spoločnosť Daimler-Benz prijala na tieto práce ženy, ale stále to nestačilo. Spoločnosť Daimler-Benz využívala na prácu nútené robotníčky. Vojnoví zajatci, unesené osoby a dokonca aj väzni z koncentračných táborov, ktorí boli zatvorení v závodoch.

Títo väzni boli zatvorení v barakových táboroch, ktoré mali zlé podmienky. Zadržiavaní v koncentračných táboroch boli pozorovaní SS a mali veľmi neľudské podmienky. Potom ich za peniaze požičiavali iným spoločnostiam. Daimler-Benz mal 63 610 nútených robotníkov boli civilisti, ktorí boli buď vojnoví zajatci, alebo boli z koncentračných táborov.

Po vojne spoločnosť Daimler priznala svoje minulé spojenie s nacistami a aktívne sa zapojila do iniciatívy “Spomienka, zodpovednosť a budúcnosť”, iniciatívy Nadácie nemeckého priemyslu, ktorej cieľom je poskytovať humanitárnu pomoc núteným robotníkom počas vojny.

Deutsche Bank

Podľa komisie piatich členov z Izraela, Nemecka, Veľkej Británie a Spojených štátov kúpila Deutsche Bank od Reichsbank 4 446 kilogramov zlata. Tá bola počas vojny centrálnou bankou. Vtedy malo zlato hodnotu viac ako 4 milióny eur.

V rámci jedného z týchto nákupov získala Deutsche Bank 744 kilogramov “Melmerovho zlata”. Melmerovo zlato bolo odobraté väzňom z koncentračných táborov a neskôr bolo podľa pokynov dôstojníka SS Bruna Melmera pretavené do zlatých prútov.

Ďalšou úlohou Deutsche Bank v nacistickej vojne bola pôžička poskytnutá Adolfovi Hitlerovi. Pôžička bola použitá na výstavbu tábora smrti Auschwitz, ktorý sa nachádzal v Poľsku. V období od augusta do novembra 1942 bolo v koncentračnom tábore Auschwitz zabitých 363 211 Židov.

V roku 1998 Deutsche Bank AG prijala morálnu zodpovednosť za svoje konanie počas “najtemnejších kapitol svojej histórie”. Banka vyjadrila ľútosť nad všetkými nespravodlivosťami.

Zdroj: wonderslist / topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov