Zaujímavosti

Tieto populárne spoločnosti profitovali z nacistických koncentračných táboroch

spoločnosti

videní: 4.5K

Biznis si ide svojou cestou aj počas vojny. V čase, keď milióny ľudí trpeli kvôli hrozným následkom vojny, existovali spoločnosti, ktoré prekvitali a dokonca profitovali v nacistických koncentračných táboroch. Väčšina týchto podnikov existuje a prosperuje dodnes. Niektoré z týchto spoločností sa priznali k svojej úlohe v minulosti a zaplatili mnohomiliónové poplatky do fondu pre preživších holokaustu.

Toto sú populárne spoločnosti, ktoré spolupracovali s nacistami. Najväčšie spoločnosti, ktoré sa podieľali na holokauste.

Tieto populárne spoločnosti profitovali v nacistických koncentračných táboroch

Bertelsmann

Bertelsmann je medzinárodná mediálna spoločnosť, ktorej jednou z hlavných divízií je Penguin Random House. Spoločnosť bola založená v roku 1835 a bola hlboko spojená s vládou Adolfa Hitlera.

Spoločnosť Bertelsmann vydávala dokumenty a knihy, ktoré obsahovali jasné protižidovské názory. Súčasťou publikácií bola propaganda zameraná na tínedžerov. Na podporu indoktrinácie nacizmu boli vydané “Vianočná kniha Hitlerjugend” a “Vzrušujúca séria”.

Bolo tiež známe, že Heinrich Mohn, vtedajší prezident spoločnosti, poskytol dary SS, koncentračným táborom a Hitlerovým špeciálnym jednotkám. Mohn sám do nacistickej strany nevstúpil. Bol však členom patrónov SS, čo symbolizovalo politickú dohodu, ktorú mal s nacistami.

Neskôr sa prostredníctvom komisie, ktorá skúmala úlohu spoločnosti Bertelsmann počas nacistickej vojny, zistilo aj to, že spoločnosť nepriamo využívala židovskú otrockú prácu v Litve a Lotyšsku.

Spoločnosť mala blízko k ministerstvu propagandy a vytlačila devätnásť miliónov kníh, čím sa stala najväčším vydavateľom nemeckej armády.

Bertelsmann vyjadril ľútosť nad svojou úlohou počas vojny.

Kodak

Podľa spisov Národného archívu dcérske spoločnosti Eastman Kodak obchodovali s nacistickým Nemeckom po tom, ako Amerika vyhlásila vojnu.

Kodak v Nemecku využíval otrockých robotníkov. Stuttgartský závod Kodaku mal osemdesiat otrockých robotníkov, zatiaľ čo závod v Berlíne-Kopenicku mal dvestopäťdesiat otrockých robotníkov.

Ďalšia dcérska spoločnosť Kodaku v Portugalsku pomáhala nacistom iným spôsobom. Svoje zisky posielala pobočke spoločnosti v Haagu, ktorý nacisti obsadili v polovici roku 1942.

V roku 1942 pobočka Kodaku v Španielsku nakúpila dovezený tovar z Nemecka a zaplatila zaň sedemnásťtisíc ríšskych mariek.

Wilhelm Keppler, Hitlerov osobný ekonomický poradca, bol vďaka osobnému a obchodnému prepojeniu s firmou známy americkým spravodajským službám ako “Kodak Man”. Bol to práve Keppler, kto Kodaku poradil, aby prepustil svojich židovských zamestnancov.

Vďaka obchodným väzbám sa príjmy spoločnosti Kodak zvýšili a rozšírili sa o vojenský hardvér a rozbušky.

Hugo Boss

Účasť majiteľa spoločnosti Hugo Boss je témou už niekoľko rokov. Existoval mýtus, že elegantnú čiernu uniformu pre SS navrhol sám Hugo Boss. Na tomto mýte však nie je nič pravdy. Čiernu uniformu používanú v roku 1932 navrhol vyšší dôstojník SS Karl Diebitsch, ktorý spolupracoval s Walterom Heckom.

Aj keď Hugo Boss uniformu nenavrhol, bol to on, kto ju vyrobil.

Svoju továreň na odevy založil v roku 1924, medzi jeho prvých zákazníkov patril Rudolf Born, ktorý požiadal Bossa o výrobu hnedých košieľ pre organizáciu “Národnosocialistická časť”, ktorá sa neskôr nazýva nacistická.

V apríli 1931 vstúpil Boss do nacistickej strany. Do strany vstúpil z dvoch dôvodov. Veril, že ako výkonnému pracovníkovi mu to prinesie výhody pri získavaní zákaziek od nacistov. Rovnako veril aj tomu, že Hitler je jediný človek, ktorý môže zachrániť Nemecko.

Do roku 1933 bol Boss známy tým, že vyrábal oblečenie pre SS, Hitlerjugend a hnedé košele, čo je polovojenské krídlo nacistov.

V roku 1938 sa jeho podnikaniu darilo, keďže vyrábal armádne uniformy. V roku 1940 zarobil 1 000 000 ríšskych mariek.

Keďže jeho podnik začal rásť, potreboval viac zamestnancov. Bohužiaľ, počas roku 1940 Boss počas ôsmich mesiacov využíval 140 nútených robotníkov. Tieto počty sa rozšírili o ďalších štyridsať vojnových zajatcov z Francúzska.

1 2 3 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov