Zaujímavosti

Tieto populárne spoločnosti profitovali z nacistických koncentračných táboroch

spoločnosti

videní: 4.8K

IBM

Keď sa Hitler dostal k moci, jeho konečným cieľom bolo zničiť 600 000 Židov. Po identifikácii Židov ich čakal trest a vyhladenie. Vyhľadanie všetkých údajov o Židoch v cirkevných a vládnych záznamoch by však bolo nemožné, keďže v tom čase neexistovali počítače. V roku 1933 ešte neboli vynájdené žiadne počítače.

Ale aj keď počítače neexistovali, iná spoločnosť vytvorila systém diernych kariet a triedenia. Dierne karty a triediaci systém boli predchodcami počítačov a vytvorila ich spoločnosť IBM.

Spoločnosť IBM Germany alebo známa ako Deutsche Hollerith Maschinen Gesellschaft (Dehomag) so svojimi zamestnancami navrhla a dodala nacistom všetku technologickú pomoc. Technologická pomoc má podobu automatizácie ničenia ľudí.

Bolo to dvetisíc strojov, ktoré boli umiestnené vo vnútri Nemecka, a niekoľko ďalších tisíc v iných častiach Európy. Koncentračné tábory využívali automatizačný systém IBM.

Všetky dierne štítky používané v automatizačnom systéme boli dostupné len z jedného zdroja: IBM.

Pomocou informácií zhromaždených v diernych kartách IBM boli Židia určení a identifikovaní. Nacisti nechali Židov vyhladovať, deportovať a umiestniť do geta.

Bayer

Spoločnosť IG Farben sa skladala zo spoločností Agfa, BASF, Hoechst a Bayer. Súčasťou zväzu boli aj ďalšie menšie nemecké spoločnosti. Najväčšiu vedúcu úlohu mala spoločnosť IG Farben ako najväčšia chemická spoločnosť.

V rokoch 1933 až 1944 bola IG Farben považovaná za najväčšieho finančníka nacistickej strany, prispela 81 miliónmi ríšskych mariek. IG Farben vo všetkých svojich pobočkách dosiahla zisk. Nacistické a spojenecké bombardéry zásobovali benzínom IG Farben.

Spoločnosť postavila závod v blízkosti koncentračného tábora Auschwitz, aby mohla prijímať nútených robotníkov. Na výstavbu koncentračných táborov sa použili dva milióny dolárov. Z Osvienčimu, Monowitzu a priľahlej továrne zomreli tisíce väzňov. Odhadovalo sa, že 370 000 väzňov zomrelo v dôsledku nedostatku potravín a zlých pracovných podmienok.

Siemens

Spoločnosť Siemens bola známa tým, že počas holokaustu brala nútených robotníkov na výrobu plynových komôr, ktoré nakoniec nútených robotníkov zabili.

Cyklón B bol pôvodne insekticíd a používal sa v plynových komorách na likvidáciu Židov. V Nemecku Cyklón znamená “cyklón”, bol to veľmi jedovatý plyn, ktorý zabíjal mužov, ženy a deti.

Na jeseň 1941 Maximilian Grabner, vedúci politického oddelenia v Osvienčime, nariadil použitie Zyklonu B v úvodnej miestnosti plynovej komory. Plyn bol použitý na 200 – 250 Židov vrátane detí. Počas splyňovania ľudia volali o pomoc, ale po niekoľkých minútach sa rozhostilo ticho.

V roku 2001 sa spoločnosť pokúsila použiť slovo “Zykon” v novom rade výrobkov, ktorý obsahuje rúru, ale tento krok bol považovaný za necitlivý. Neskôr svoju žiadosť stiahli.

Spoločnosť Siemens vyjadrila hlbokú ľútosť a iniciovala vznik fondu pre obete a ich rodiny.

BMW

Guenther Quandt, ktorého rodina vlastní BMW, využíval vo svojich továrňach na výrobu zbraní nútených robotníkov.

1. mája 1933 vstúpil Guenther do nacistickej strany, bolo to len mesiac po tom, čo Hitler získal najvyššiu moc v Nemecku. Neskôr získal mnoho lukratívnych štátnych zákaziek. Spoločnosť počas vojny rozvíjala svoje podnikanie. Získala niekoľko židovských spoločností prostredníctvom “árijizácie” firiem.

V roku 1937 bol Guentherovi udelený titul Wehrwirtschaftsfuhrer, ktorý sa udeľuje vedúcemu predstaviteľovi zbrojného hospodárstva.

Po dlhých rokoch mlčania BMW v roku 2001 priznalo, že spoločnosť využívala nútené práce. Gabriele Quandt priznal, že jeho starý otec Guenther využíval päťdesiattisíc otrokov na prácu pri výrobe munície, batérií pre u-booty a delostrelectva.

Nútení robotníci boli väčšinou ruskí vojnoví zajatci a pre spoločnosť boli nútení pracovať aj ukrajinskí otroci.

Popravisko sa nachádzalo v jednom zo závodov BMW v Hannoveri. Práve na popravisku sa likvidovali nútení robotníci, ktorí sa nepáčili svojim pánom.

Gabriele povedal, že je nesprávne ignorovať to, čo sa stalo v minulosti.

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov