Zaujímavosti

Ľudské telo: Zaujímavosti, tipy a fakty, ktoré vás prekvapia

ľudské telo

videní: 1.1K

Bunková pamäť

Tradičné západné modely psychológie a fyziológie považujú mozog za centrum ľudského intelektu, kde sa vytvárajú myšlienky a uchovávajú spomienky. Napriek tomu početné správy od príjemcov darovaných orgánov, ktorí tvrdia, že došlo k zmenám osobnosti, podnietili záujem vedcov, ktorí sa domnievajú, že neznáme spomienky a myšlienky môžu byť výsledkom vedomia založeného na bunkovej pamäti.

Boli zaznamenané prípady kulinárskych preferencií a dokonca aj zmeny sexuálnej orientácie. V jednom obzvlášť desivom prípade príjemca srdca od obete vraždy priviedol vyšetrovateľov k vrahovi. Nie je známe, či tieto zmeny súvisia výlučne so stresom, alebo sa pri spájaní častí tela s novými telami deje niečo záhadnejšie.

Sexi brada

Ak budete každý večer o polnoci pozorne počúvať v zvukotesnej miestnosti, budete počuť, ako vám rastie vlastná brada. Žartujem, to je úplná lož. Vaša brada je však druhým najrýchlejšie rastúcim tkanivom vo vašom tele, hneď po kostnej dreni (pretože vaše krvné bunky sú dôležitejšie ako vlasy). Vieme, nie je to nezvyčajný ani sexi fakt, ale tento áno.

Ak chcete mať dlhé, bujné fúzy, mali by ste mať viac sexu. A to je fakt. Keď očakávate sex, v podstate keď vytvárate viac testosterónu, vaše vlasové folikuly dostanú správu, že je čas na tvrdšiu prácu (zdržte sa vtipov, prosím). Takže zatiaľ čo sa, ehm, zabávate, vaše fúzy rastú rýchlejšie ako kedykoľvek predtým!

Môžete vypnúť dávivý reflex

Nasledujúcu položku sme umiestnili za náš fakt o sexy brade, aby sme dokázali, že máme zmysel pre humor. A teraz si, prosím, nechajme odísť rozum z hlavy.

S výnimkou niekoľkých ľudí sa s dávivým reflexom prakticky každý narodí, jeho intenzita sa však u každého človeka líši. Je to spôsob, ako ľudské telo zabezpečuje, aby sme sa nedusili jedlom a aby sme v detstve ľahko prešli z tekutej na tuhú stravu. Samozrejme, môže byť dosť nepríjemný, najmä pre tých, ktorí sa pri jedle dávili a podobne… Našťastie veda objavila spôsob, ako ho vypnúť alebo aspoň znížiť jeho intenzitu.

Vedci zistili, že vyvíjanie tlaku na dlaň výrazne znižuje intenzitu dávivého reflexu a u niektorých ľudí ho môže dokonca úplne vypnúť. Stačí, ak si vložíte palec do päste a stlačíte ho čo najsilnejšie.

Za každé kilo tuku pribudne 11 kilometrov krvných ciev

Keď to počujeme, ľahko pochopíme, prečo obezita a srdce idú zvyčajne ruka v ruke. Väčšina nových ciev sú drobné kapiláry, ale sú tu aj malé žily a tepny. To znamená, že aj keď máte “len” 10 kíl nadváhy, vaše srdce musí presúvať krv cez ďalších 70 kilometrov ciev. Dobrou správou je, že to funguje aj opačne.

Keď zhodíte jeden kilogram tuku, ľudské telo začne rozkladať a znovu vstrebávať už nepotrebné cievy. To je sľubné pre držiteľov diét, pretože jeden kilogram sa nemusí zdať ako veľa, ale aj malá zmena môže mať významný vplyv na vaše srdce!

Ľudské telo a hviezdny prach

Položka na prvom mieste nášho dnešného zoznamu je oveľa obsiahlejšia ako ostatné, pretože nielenže ľudské telo obsahuje hviezdny prach – my sme z neho v skutočnosti vytvorení.

Predstava, že ľudia sú zhotovení z hviezdnych materiálov, existuje už desaťročia, ale potvrdiť sme ju mohli len nedávno. Na začiatku nášho vesmíru existovali len základné prvky ako vodík a hélium. Keď sa tieto zlúčeniny zhromaždili a vytvorili prvé hviezdy, začali sa v týchto telesách hromadiť väčšie a zložitejšie prvky. Patrili k nim prvky ako dusík, uhlík, fosfor, kyslík, železo a síra. Tieto prvky následne takmer úplne definujú ľudské bytosti.

Možno sa pýtate, ako sa tieto prvky dostali na Zem. No, keď sa hviezdy blížia ku koncu svojho života, zvyčajne vybuchnú a zo svojich vonkajších vrstiev vyvrhnú rôzne materiály. Pozostatky týchto vybuchujúcich hviezd po dlhšom čase cestovania na obrovské vzdialenosti dopadajú na zemský povrch, kde sa miešajú s ostatnou zemskou pôdou. Rastliny potom absorbujú tieto zložky rozptýlené v pôde a my robíme to isté tým, že tieto rastliny konzumujeme.

Časom sa materiály vytvorené vo vnútri hviezd stávajú súčasťou našich tiel, ktoré sa týmito prvkami neustále dopĺňajú.

Zdroj: list25 / topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov