Zaujímavosti

Prečo ti niekedy hlad spôsobuje nevoľnosť? Nemá to byť naopak?

hlad

videní: 552

Niekedy sa to stáva – zobudíš sa neskôr ako si chcel, vyrazíš z domu a hneď ako prídeš do roboty, si zahrnutý do pracovného procesu. A tak raňajky odkladáš na neskôr a kým sa dostaneš na obed, uplynulo takmer 15 hodín od posledného jedla. Takýto hlad ale prináša pocit nevoľnosti.

Ako sa to vlastne deje a prečo tvoje telo, keď má najväčší hlad, robí z jedla žalúdočného nepriateľa a je ti ťažko? Jeden z najbežnejších dôvodov tohto javu je ľahko pochopiteľný. Tvoj žalúdok produkuje kyselinu chlorovodíkovú ako súčasť dlhého procesu rozpadu potravy, využívania energie a materiálov a na likvidáciu zvyškov. Ak nebudeš dlhšie jesť, môže sa v žalúdku hromadiť kyselina chlorovodíková. Keď sa dostane do pažeráka, môže spôsobiť reflux kyseliny, vyvolať pálenie záhy aj nevoľnosť.

 

 

Prečo ti niekedy hlad spôsobuje nevoľnosť? Nemá to byť naopak?

Ďalšia skupina možných príčin pocitu nevoľnosti, keď máš hlad, súvisí so sieťou signálov tvojho tela, aby si vedel, kedy máš jesť. Tieto signály sú regulované endokrinným systémom, systémom žliaz (vrátane hypofýzy, štítnej žľazy a pankreasu), ktorý využíva krvný obeh na chemickú komunikáciu.

Hormóny generované endokrinným systémom poskytujú tvojmu telu informácie potrebné na udržanie rovnováhy jeho chemických hladín. Napríklad na udržanie zdravej hladiny cukru v krvi a podporu širokej škály telesných aktivít potrebuješ kalórie. Tvoj žalúdok vysiela signály do endokrinného systému, ktoré spúšťajú uvoľňovanie hormónov; tieto hormóny hovoria mozgu: „Daj nám viac kalórií“ alebo „To stačí“. Tento proces zahŕňa veľa hormónov, ale dvoma dôležitými hráčmi sú grelín a leptín.

Grelín spôsobuje hlad. Hormón bol objavený v roku 1999, ale odvtedy vedci identifikovali grelín ako kľúčového hráča v mnohých dôležitých procesoch v tele, vrátane motility čriev, sekrécie žalúdočnej kyseliny, senzácie chuti a metabolizmu glukózy.

Prečo ti niekedy hlad spôsobuje nevoľnosť? Nemá to byť naopak?

Leptín má opačný účinok: Pôsobí proti grelínu znížením chuti do jedla. Na pocite hladu sa podieľa mnoho ďalších hormónov, ale súhra medzi grelínom a leptínom je kľúčom k zdravému stravovaniu a chuti do jedla.

Počas stravovania tvoje telo uvoľňuje leptín, čo signalizuje, že si spokojný a nemusíš byť chvíľu hladný. Inými slovami, tvoje telo potrebuje jedlo, takže produkuje grelín. Vďaka tomu máš hlad, takže ješ. Tvoje telo potom nepotrebuje viac potravy, takže produkuje leptín. Vďaka tomu sa cítiš plný, takže prestaneš jesť.

 

 

Ale tento chemický harmonický akt sa dá vyhodiť z miery, ak ignoruješ jeho signály hladu a neješ pravidelne. Ak budeš dostatočne dlho bez jedla, tvoje telo sa ťa bude snažiť prinútiť k jedlu tým, že bude produkovať viac grelínu.

Prečo ti niekedy hlad spôsobuje nevoľnosť? Nemá to byť naopak?

Keď hormóny stúpnu, malo by to zvýšiť tvoju chuť do jedla. Niektorí ľudia majú vyššiu citlivosť na hormonálne hladiny. Kolísanie citlivosti a ďalšie faktory vedú u niektorých ľudí k ľahkej nevoľnosti, ale to už je pre telo extrém. Prípady závažnejších príznakov nevoľnosti však môžu naznačovať poruchu trávenia.

Ak sú tieto signály dostatočne silné na to, aby ti došlo zle alebo ťa začal bolieť žalúdok, mohlo by to byť znamenie tvojho tela, že ťa posiela na metabolický syndróm – stav podobný ako vysoká hladina cukru v krvi, abnormálny cholesterol, zvýšený krvný tlak a vysoká hladina cukru v krvi – čo môže viesť k srdcovým chorobám.

 

Zdroj: LiveScience topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov