Zaujímavosti

Ľudské telo: Zaujímavosti, tipy a fakty, ktoré vás prekvapia

ľudské telo

videní: 1.0K

Vedeli ste, že každý rok sa zbavíte 4 kilogramov kožných buniek? Ľudské telo – povedzme, že ide o VELMI všeobecný priemer – má v sebe aj toľko tuku, že by sa z neho dalo vyrobiť sedem kociek mydla. Vieme, nie je to veľmi sexi, však?

Hoci v budúcnosti pre vás možno vyhľadáme niekoľko sexy faktov, dnes sa zameriame na tie čudné skutočnosti, nad ktorými sa nikdy nezamýšľame. Ako napríklad to, že ušný maz je v podstate forma potu a že sliznica vášho žalúdka sa pri ňom rada červená.

Je veľká pravdepodobnosť, že dýchate len jednou nosnou dierkou

V skutočnosti sa to stáva u 85 % ľudí. Je to fascinujúce, pretože mozog týchto ľudí automaticky prepína medzi oboma nosnými dierkami približne každé tri hodiny, hoci sa to môže líšiť v závislosti od polohy tela, choroby alebo jednoducho individuálnych rozdielov.

Dosahuje sa to prostredníctvom erektilného tkaniva v nose, podobne ako v našich reprodukčných orgánoch. Erekčné tkanivo v jednej nosovej dierke postupne narastie a nakoniec ju z väčšej časti zablokuje, zatiaľ čo tkanivo v druhej sa zmenší, čím umožní väčší pohyb vzduchu. Hoci je to samo o sebe fascinujúce, v skutočnosti sa zistilo aj to, že strana, z ktorej dýchate, má vplyv na ľudské telo. Keď napríklad dýchate z pravej strany, zvyšuje sa vám hladina glukózy v krvi a spotrebujete viac kyslíka. Okrem toho vdychovanie ľavou nosnou dierkou zvyšuje aktivitu v pravej časti mozgu a naopak. To by mohlo pomôcť stimulovať vašu pravú (kreatívnu) alebo ľavú (logickú) stranu podľa potreby.

Počas očkovania by ste mali kašľať, zníži to bolesť

Bez ohľadu na vek sa mnohí z nás stále boja ihiel a injekcií rovnako ako pri prvej návšteve lekára. Aj keď injekcie nebolia tak, ako si predstavujeme, psychologický dopad vpichu ihly do kože je obrovský. Našťastie existuje jednoduchý a praktický prístup na zníženie bolesti: stačí zakašľať.

Mnohé štúdie zistili, že kašeľ tesne pred vpichom injekcie zvyšuje krvný tlak, čo pomáha znižovať vnímanie bolesti a v dôsledku toho menej bolí. Akýkoľvek druh rozptýlenia môže pomôcť zmierniť nepríjemné pocity spojené s injekciou. Kašeľ síce zvyšuje krvný tlak, ale sám o sebe slúži aj ako rozptýlenie, čo môže pomôcť vysvetliť, prečo funguje lepšie ako napríklad otočenie sa a odvrátenie tváre od injekcie.

Ušný maz dovnútra, ušný maz von

Ušný maz má síce nepríjemný názov, ale je oveľa nechutnejší, ako naznačuje jeho názov. Ľudské telo vytvára cerumen, ktorý pomáha udržiavať a chrániť zvukovod rôznymi spôsobmi vrátane zachytávania odumretej kože, ničenia zárodkov, udržiavania vlhkosti a kyslosti kože a zabraňovania vnikaniu prachu a hmyzu do bubienka. Takže je to v podstate niečo nechutné, čo zabraňuje ešte nechutnejším veciam.

Existujú dva typy ušného mazu: suchý a vlhký, pričom typ, ktorý produkujete, je určený genetikou. Bez ohľadu na to je jeho odchod z našich uší jedným z najpôsobivejších trikov tela: migrujúce bunky. V skutočnosti by ste si na ušný bubienok mohli umiestniť atramentovú bodku a sledovať jej putovanie počas niekoľkých týždňov, pričom by ju “vyniesol” pohyb vašich buniek.

Váš mozog dokáže manipulovať s časom

Albert Einstein sa celý život snažil presvedčiť všetkých, že čas je relatívny. Bohužiaľ, trvalo niekoľko rokov, kým sme získali nástroje, ktoré to dokazujú, a čím viac sme to študovali, tým viac sme si uvedomovali, že mal stopercentnú pravdu. Dnes vieme, že naše vnímanie času súvisí s našou polohou v priestore a že ho ovplyvňuje kombinácia zdanlivo nesúvisiacich faktorov.

Podľa vedcov zohráva významnú úlohu pri vnímaní času aj náš mozog, ktorý ním dokáže v prípade potreby manipulovať. Je to preto, že naše vnútorné hodiny sa líšia od “reálneho času” a sú riadené rôznymi oblasťami mozgu. Ste napríklad dosť starí na to, aby ste si všimli, že s pribúdajúcim vekom čas plynie oveľa rýchlejšie? To nie je vaša predstavivosť. Vaše vnútorné hodiny sa s pribúdajúcim vekom spomaľujú, vďaka čomu sa vám všetko, čo sa deje vonku, zdá rýchlejšie. Rovnaký princíp platí aj vtedy, keď sa zabávate a čas jednoducho letí.

Baktérie vás doslova prevyšujú

Bakteriálne zloženie vašich čriev je ich vlastným biómom. Robí všetko od toho, že máte chuť na sladké a slané nezdravé jedlo, až po ovplyvňovanie vašej nálady. A nechcem, aby to znelo fraškovito, ale vaše baktérie vás prevyšujú. Možno to nie je najpríjemnejšie počuť, ale ľudské telo obsahuje ekosystém v dobrej viere. Je v ňom približne 10-krát viac bakteriálnych buniek ako ľudských.

Bakteriálne bunky sú síce podstatne menšie ako typická ľudská bunka, ale z hľadiska počtu dominujú v našom tele a zároveň majú znepokojujúci vplyv na váš mozog. Vedci nedávno odhalili, ako veľmi zdravie našich čriev ovláda ľudské telo. To viedlo k prevratným operáciám, ako je (upozornenie, je to neuveriteľne nechutné) transplantácia stolice, ktorá bizarne ukázala pozitívne sľubné výsledky pri chudnutí a hormonálnej rovnováhe.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov