Zaujímavosti

Spoločnosti, ktoré formovali náš svet: Boli dlho tajné!

spoločnosti

videní: 1.8K

Írske republikánske bratstvo (Irb)

James Stephens spolu s niekoľkými ďalšími spolubratmi založil Írske revolučné bratstvo na Deň svätého Patrika v roku 1858. Mali centrá až v siedmich rôznych krajinách – v Kanade, USA, Anglicku, Austrálii (tá bola pod britským impériom), na Novom Zélande a v Južnej Amerike. Každé centrum malo plukovníka s deviatimi kapitánmi, deviatimi seržantmi a deviatimi radovými vojakmi. Každý regrút poznal len svojho nadriadeného, aby sa ich identita utajila.

Do roku 1910 malo bratstvo niekoľko írskych členov a pod vedením Thomasa Clarkea povstalo v roku 1916 v povstaní, ktoré je dnes známe ako Veľkonočné povstanie. Povstanie však zlyhalo. O niekoľko rokov neskôr IBR viedlo anglo-írsku vojnu, ktorá nakoniec v roku 1921 viedla k vytvoreniu Írskeho slobodného štátu.

Čierna ruka (Srbsko)

Zjednotenie alebo smrť, bola srbská organizácia známejšia ako Čierna ruka. Bola založená 9. mája 1911 na boj proti osmanskej nadvláde. Všetkých 2 500 členov spolku zložilo prísahu, že uprednostnia utajenie skupiny pred vlastným životom. Pôsobili na rôznych úrovniach a podnikali významné kroky, aby každý člen nebol v kontakte s väčšinou ostatných členov, aby v prípade, že jedného člena chytia, nemal žiadne informácie, ktoré by mohol ponúknuť o ostatných členoch.

Čiernu ruku viedol plukovník Dragutin Dimitrijevič, známy aj ako “Apis” podľa božstva býka v starovekom Egypte. A práve on naplánoval atentát na arcivojvodu Františka Ferdinanda, ktorý viedol k vypuknutiu prvej svetovej vojny.

Únia spásy (Rusko)

Spoločnosť založilo šesť vojenských dôstojníkov a priateľov, ktorých ciele boli spočiatku dosť nejasné a navzájom sa líšili. Keď zomrel ruský cár, Zväz pod vedením Pavla Pestela zorganizoval v roku 1825 povstanie dekabristov, aby zabránil jeho potomkom prevziať moc. V povstaní sa asi tritisíc Rusov pokúsilo hneď v prvý deň svojej vlády uzurpovať cára Mikuláša I., čo sa nepodarilo a malo katastrofálne následky, ako napríklad cenzúra tlače a vzdelávania, vytvorenie špionážnych sietí a pod. Toto povstanie však bolo zodpovedné za zasiatie semienok ďalšej revolúcie o 100 rokov neskôr v roku 1917, keď padlo Ruské impérium.

Zdroj: wonderslist / topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov