Zaujímavosti

Spoločnosti, ktoré formovali náš svet: Boli dlho tajné!

spoločnosti

videní: 1.8K

La Trinitaria (Dominikánska republika)

La Trinitaria alebo Trojica bola založená v júli 1838 v Dominikánskej republike, ktorá bola od roku 1822 pod haitskou nadvládou. Republikánski občania sa chceli oslobodiť z pazúrov Haiťanov. Práve medzi takýmito náladami sa Juan Pablo Duarte vyprofiloval ako národný vodca a založil The Trinity. Mal len 25 rokov a jeho tajný spolok pozostával len z 8 členov.

Cieľom spolku bolo šíriť národné cítenie a dosiahnuť nezávislosť. Pri komunikácii používali kryptické metódy a pseudonymy, aby udržali svoju existenciu v tajnosti. Okrem pomoci iným povstaleckým skupinám sa v roku 1843 pokúsili o revolúciu, ktorá však zlyhala. Členovia boli uväznení, zatiaľ čo Duarte utiekol z krajiny. Odvážna činnosť The Trinity však naštartovala loptičku a zatiaľ čo oni zostali nečinní, republikáni sa vzbúrili do boja, až bola Dominikánska republika 27. februára 1844 vyhlásená za slobodnú. Nanešťastie, keď sa Juan Pablo Duarte vrátil, aby predsedal krajine, ktorú pomohol vytvoriť, bol zvrhnutý vojenským prevratom. Duarte zomrel v exile v roku 1864.

Havajská liga (Havaj)

Havajskú ligu založilo 200 bohatých Európanov a Američanov, ktorí boli nespokojní s havajským vládcom kráľom Kalakaua. Tvrdili, že kráľ je príliš extravagantný, a tak s podporou amerických podnikateľov zosnovali plán na zvrhnutie monarchie. V roku 1887 vznikla tajná spoločnosť s ústavou, ktorú napísal Lorrin A. Thurston, hoci dokument, žiaľ, neprežil plynutie času.

So 405 členmi a spojenectvom s Honolulu Rifles sa im v roku 1893 podarilo zvrhnúť kráľovnú Liliuokalani. Havajské ostrovy zostali na 5 rokov republikou, až kým sa v roku 1898 nestali územím USA. V roku 1959 bol Havaj oficiálne uznaný ako 50. štát USA.

Filiki Etaireia (Grécko)

V roku 1814 Nikalaos Skoufas a Athanasios Tsakalov spolu s niekoľkými ďalšími obchodníkmi založili Filiki Etaireia (“Priateľské bratstvo”), aby zvrhli osmanskú nadvládu vo svojej krajine. Spolok bral svoju “tajnú” časť veľmi vážne a keď jeden z jeho členov menom Nikolaos Galatis začal otvorene bubnovať na bubny o existencii ich spolku, bratstvo ho zavraždilo.

Spoločnosť mala veľmi komplikovaný systém náboru so šiestimi úrovňami členstva, pričom najvyššiu úroveň obsadzovali muži s veľkým vzdelaním a peniazmi. S pomocou ruského dôstojníka Alexandra Ypsilantisa iniciovalo Bratstvo na jar 1821 grécku revolúciu. Nanešťastie, do samého začiatku vojny sa tajná spoločnosť rozpadla, ale revolúcia sa skončila získaním nezávislosti Grécka.

Katipunan (Filipíny)

Katipunan vznikol na Filipínach v roku 1892 s cieľom postaviť sa španielskej nadvláde. Jednoslovný názov je v skutočnosti skrátenou formou Kataastaasan Kagalang-galang Na Katipunan Nang Manga Anak Nang Bayan, čo v preklade znamená “Najvyššie ctihodné združenie synov ľudu”.

V tejto spoločnosti, boli členmi len muži, ktorých synovia dedili po svojich otcoch. Mali rôzne rituály a kódexy, ako sa od tajnej spoločnosti očakávalo, ale zvláštnosťou rituálov tejto spoločnosti bolo, že každý dokument podpisovali vlastnou krvou, počnúc zakladajúcim dokumentom zo 7. júla 1892. Tisíce členov dlhé roky mlčali a španielskym úradom nedali o svojej existencii ani vedieť. Keď ich tajomstvo vyšlo najavo, zvrhli svoje utajovanie a pustili sa do totálneho povstania, ktoré sa skončilo získaním nezávislosti Filipín 12. júna 1898.

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov