Zaujímavosti

Tieto zlozvyky ti môžu naozaj poškodiť zdravie!

zlozvyky

videní: 566

Naše dni vypĺňajú rituály a zvyky, ktoré si možno doteraz robil zle. Na jednej strane ti tieto zvyky uľahčujú život, ale na druhej strane môžu byť aj veľmi škodlivé. Držíš si nos pri kýchnutí alebo si dopraješ teplú kávu hneď po prebudení? Možno práve tieto zlozvyky ti môžu uškodiť na zdraví.

1. Zadržiavanie kýchnutia

Držíš si nos pri kýchaní? Môže to spôsobiť vážne problémy! Napríklad vzduch uviaznutý medzi pľúcami, prasknutý ušný bubienok či poškodenie krvných ciev v mozgu. Kýchanie je prirodzený spôsob, ako náš nos „resetuje“ a odstráni baktérie a prach, je lepšie tento proces nerušiť. Kýchaj preto voľne. Ak máš pocit, že to potrebuješ, len si zakry oblasť úst a nosa rukou alebo vreckovkou.

2. Zadržiavanie vetrov

Uvoľnenie vetrov je zvyčajne spojené s niečim neslušným či nechutným, takže sa ľudia väčšinou snažia prdy zadržiavať nasilu. Tento plyn však v tebe nezmizne, ak ho zadržíš a nevypustíš, aj keď by si si to možno želal. Miesto toho sa snaží nájsť si inú cestu von z tela, napríklad cez tvoje ústa. Zadržiavanie vetrov môže spôsobiť rozšírenie brucha a môže sa dokonca absorbovať do krvného obehu. Ak to na teba príde, choď radšej niekde ďalej a vetry uvoľni. Ak máš problémy s plynatosťou, snaž sa jesť pomalšie, aby si do žalúdka dostal čo najmenej vzduchu a nejedz potraviny, ktoré zhoršujú tento problém. Prípadne sa poraď so svojím lekárom.

3. Počúvanie hlasnej hudby cez slúchadlá

Najlepšie na slúchadlách je súkromie, ktoré nám poskytujú. Niekedy je obľúbená skladba taká dobrá, že ľudia zvyšujú hlasitosť na škodlivé úrovne. Podobné zlozvyky môžu mať vážne zdravotné následky. Počúvanie hlasných úderov môže viesť k poškodeniu sluchu a dokonca k strate sluchu. Mal by si teda investovať do kvalitných slúchadiel s izoláciou proti hluku, takže keď budeš počúvať hudbu na ulici, nemusíš ju dávať hlasnejšie, aby si prekonal hluk okolo teba. Okrem toho je dobre znížiť hlasitosť, ak je to možné a skrátiť čas počúvania hudby.

4. Pitie kávy ihneď po prebudení

Šálka čerstvej kávy je pre mnohých rannou nevyhnutnosťou. Aspoň si to myslia… Naše telá produkujú hormón nazývaný kortizol, ktorý sa tiež nazýva stresový hormón, pretože jeho tvorba sa zvyšuje, keď sa bojíme alebo sme v strese. Produkcia tohto hormónu je ráno veľmi vysoká a kofeín tento proces ovplyvňuje. Telo potom vytvára menej tohto hormónu a spolieha sa viac na kofeín a my získavame energiu z kávy namiesto z vlastného tela. Preto by si mal piť kávu asi 3 hodiny po prebudení.

5. Používanie antibakteriálnych produktov

Sú ľudia, ktorí sa naozaj bola všetkých škodlivých baktérií okolo seba a neustále si dezinfikujú ruky. Väčšina antibakteriálnych mydiel obsahuje zložku nazývanú triclosan. Niektoré baktérie, ktoré s ňou prichádzajú do styku, môžu podstúpiť mutáciu, ktorá by mohla spôsobiť, že by boli voči nej rezistentné a taktiež voči niektorým antibiotikám. Napríklad tým, ktoré sa používajú na liečbu tuberkulózy. V zásade by to mohlo viesť k antibakteriálnej rezistencii, hoci to bolo dokázané iba v laboratóriu. Realitou však je, že antibakteriálne produkty zabíjajú aj prospešné baktérie, ktoré žijú na povrchu našej pokožky a tým narúšajú jej prirodzenú mikroflóru. Ak máš podobné zvyky a potrebuješ si často umývať ruky, použi radšej obyčajné mydlo a vodu.

Zdroj: Brightside topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov