Zdravie

Potraviny, ktoré môžu byť prospešné pre vašu pamäť!

potraviny

videní: 3.4K

Ľanové semienka

Ľanové semienka sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny, ktoré sú veľmi dôležité pre zlepšenie funkcie pamäte a pre rozvoj mozgu. Dokonca pomáhajú predchádzať problémom súvisiacim s mozgom, ako sú demencia, Alzheimerova choroba, ADHD a problémy so spánkom. Ľanové semienka pôsobia ako prírodné antidepresívum, a tak môžu dospelým pomôcť v boji proti depresii. Sú tiež bohaté na vitamíny skupiny B, horčík a ďalšie dôležité živiny, ktoré sú potrebné pre zdravé fungovanie tela a mozgu.

Orechy

Orechy, najmä vlašské, sú skvelé pre zdravie vášho mozgu. Obsahujú veľké množstvo DHA, čo je typ omega-3 mastnej kyseliny. DHA je známa tým, že chráni zdravie mozgu novorodencov, pomáha k lepšej kognitívnej výkonnosti u dospelých. A zlepšuje kognitívne funkcie súvisiace s vekom alebo im zabraňuje. Štúdia dokonca ukázala, že tie matky, ktoré majú dostatok DHA, majú inteligentnejšie deti.

Čučoriedky

Čučoriedky sú jednou z najlepších potravín pre váš mozog. Pomáhajú zvyšovať kognitívne funkcie a pamäť. A sú bohaté na antokyány, zlúčeninu, ktorá môže pomôcť predchádzať aj Parkinsonovej a Alzheimerovej chorobe. Podľa výskumov uskutočnených na Tuftsovej univerzite sa zistilo, že čučoriedky môžu nielen pomôcť zlepšiť pamäť, ale môžu aj zvrátiť jej stratu. Je známe, že zlepšujú koordináciu, rovnováhu a problémy s krátkodobou pamäťou. Ak sa konzumuje pravidelne, môže zlepšiť mozgovú činnosť u ľudí.

Brokolica

Brokolica je ďalšou skvelou potravinou pre váš mozog. Je bohatá na dôležité živiny, ako je vitamín K, ktorý môže pomôcť zvýšiť kognitívne schopnosti. Obsahuje aj cholín, ktorý je známy tým, že zlepšuje pamäť. Ľudia, ktorí pravidelne konzumujú veľa zelenej zeleniny, ako je brokolica, dosahujú lepšie výsledky v testoch pamäti v porovnaní s tými, ktorí ju nekonzumujú. Táto superpotravina obsahuje aj veľké množstvo kyseliny listovej, ktorá môže pomôcť predchádzať Alzheimerovej chorobe a dokonca môže zastaviť pocity depresie.

Káva

Káva je bohatá na kofeín, ktorý pomáha zlepšiť náladu a pôsobí ako silný stimulant na mozog, ktorý môže zlepšiť pamäť, kognitívne funkcie, zvýšiť bdelosť a tiež zvýšiť fyzickú výkonnosť. Nadmerná konzumácia kávy však môže byť škodlivá, preto dbajte na to, aby ste jej príjem obmedzili len na 2 – 3 šálky denne.

Dobrá ostrá pamäť sa môže ukázať ako veľmi prospešná pre jedného i pre všetkých. V škole a na vysokej škole vám môže pomôcť lepšie sa učiť a zapamätať si predmety, a tak dosiahnuť lepší výkon pri skúške. Ako zamestnancovi vám môže pomôcť podávať lepšie výkony a získať viac povýšení a ako podnikateľovi vám môže pomôcť posunúť vaše podnikanie na úplne novú úroveň.

Je preto veľmi dôležité zabezpečiť, aby vaša pamäť zostala vždy ostrá a silná, a vyššie uvedený zoznam potravín vám to môže ľahko pomôcť dosiahnuť. Spolu s konzumáciou týchto potravín si tiež nezabudnite precvičovať mozog pomocou hier a iných aktivít, a ten zostane silný a nikdy vás nesklame.

Zdroj: wonderslist / topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov