Zaujímavosti

Chemické prvky: Toto sú tie najdrahšie. Poznáte ich?

chemické prvky

videní: 2.7K

Uhlík – 61 000 EUR za gram

Uhlík je jedným z najdôležitejších prvkov pre život. Hoci je jeho veľké množstvo prítomné vo všetkých našich telách a veci ako uhlie a grafit nie sú drahé, ako všetci vieme. Ak sa však atómy uhlíka usporiadajú v určitom poradí, môže mať mimoriadne vysokú hodnotu. Vo forme diamantu môže uhlík stáť až 61 000 EUR za jeden gram.

Kalifornium – 23 až 25 miliónov EUR za gram

Tento prvok bol prvýkrát vyvinutý v roku 1950 v radiačnom laboratóriu Kalifornskej univerzity bombardovaním kúria časticami alfa. Odvtedy sa ho vyrobilo len niekoľko gramov. Odhadovaná cena jedného gramu kalifornia je približne 25 miliónov EUR, čo dáva zmysel vzhľadom na skutočnosť, že celosvetová produkcia kalifornia je pol gramu ročne.

Francium – 1 miliarda EUR za gram

Hoci jeden gram francia nebol nikdy pozorovaný, polčas rozpadu tohto prvku je totiž približne 22 minút, čo znamená, že akékoľvek pozorovateľné množstvo prvku by sa okamžite vyparilo. Predpokladá sa však, že francium by sa prejavilo ako vysoko reaktívny kov.

Najväčšie množstvo tohto prvku, ktoré sa kedy podarilo vyrobiť v laboratóriu, predstavovalo zhluk viac ako 300 000 atómov. Ak si niekto chce kúpiť jeden gram tohto prvku, môže očakávať, že zaplatí najmenej niekoľko miliárd dolárov. Hoci nikto by nebol ochotný zaplatiť miliardy dolárov za niečo, čo zmizne v priebehu niekoľkých minút a nemá žiadne praktické využitie.

Zdroj: wonderslist / topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov