Zaujímavosti

Káva a jej účinky, ktoré nepoznáte a určite vás prekvapia

káva

videní: 1.4K

Káva s vysokým obsahom kofeínu môže mať významné účinky na ľudský organizmus. Po konzumácii sa kofeín rýchlo dostáva do krvného obehu, stimuluje centrálny nervový systém a blokuje účinky adenozínu, neurotransmitera, ktorý podporuje uvoľnenie a ospalosť. Okrem tohto dobre známeho účinku existujú aj ďalšie zaujímavé výsledky.

Účinok začína po jednom dúšku

Kofeín sa v ľudskom tele účinne vstrebáva, pričom jeho okamžité účinky sa zvyčajne prejavia do 5 až 30 minút po konzumácii a stačí jeden dúšok. Tieto účinky zahŕňajú zvýšenú dýchaciu a kardiovaskulárnu aktivitu, zvýšenú kognitívnu bdelosť a zosilnenú telesnú vitalitu. Trvanie týchto účinkov sa môže líšiť a v závislosti od individuálnych faktorov sa môže predĺžiť až na 12 hodín.

Kofeín je droga

Kofeín, ktorý pôsobí ako stimulačná látka (obsahuje ho káva), urýchľuje prenos správ medzi mozgom a telom. Bez ohľadu na to, o akú látku ide, každé užívanie drog so sebou neodmysliteľne prináša riziká a chýba všeobecne považovaná bezpečná hranica. Pri konzumácii akejkoľvek formy drogy je preto naďalej veľmi dôležité zachovávať opatrnosť.

 

Abstinenčné príznaky kofeínu môžete pociťovať 7 dní

Podobne ako pri mnohých iných drogách je pravdepodobný vznik tolerancie na kofeín. Táto adaptácia zahŕňa aklimatizáciu na jeho telesné účinky, čo si následne vyžaduje zvýšený príjem, aby sa dosiahli porovnateľné výsledky. V dôsledku toho môže dlhodobé užívanie vyvolať závislosť od kofeínu, a to tak z fyzického, ako aj psychického hľadiska, aby sa udržala optimálna funkčnosť.

1 2 3 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov