Zaujímavosti

Káva a jej účinky, ktoré nepoznáte a určite vás prekvapia

káva

videní: 1.4K

Môže zvýšiť športový výkon

Podľa štúdie z roku 2020 sa zistilo, že káva zvyšuje výkonnosť v priemere o 1,7 %. Aj keď sa to nemusí zdať ako významný skok, je to určite pozoruhodné, najmä pre športovcov pôsobiacich na stredne náročnej súťažnej úrovni. Staršia štúdia uskutočnená v Spojenom kráľovstve zdôraznila, že konzumenti kávy preukázali zlepšenie reakčného času, pamäte a vizuálno-priestorového uvažovania, pričom stupeň zlepšenia koreloval s množstvom skonzumovanej kávy.

Je dôležité poznamenať, že k týmto prínosom pre výkonnosť prispieva predovšetkým kofeín, z čoho vyplýva, že káva nemusí byť vždy optimálnou voľbou. Nedávna analýza, ktorú vykonala skupina spotrebiteľov, odhalila, že stredne veľké cappuccino obsahuje 66 – 325 mg kofeínu.

 

Môže znížiť riziko depresie

Niektoré náznaky naznačujú, že dlhodobé výhody jej vlastností zlepšujúcich náladu môžu byť značné. Analýza pozorovacích štúdií z roku 2016 odhalila, že konzumácia kofeínu súvisí so zníženým rizikom depresie. Podobne fínska štúdia z roku 2010 odhalila porovnateľný výsledok spojený s konzumáciou kávy. Pozoruhodné je, že vo fínskej štúdii sa sila tejto korelácie znížila, keď jednotlivci konzumovali iné kofeínové nápoje.

Káva vám môže pomôcť spáliť viac tuku počas cvičenia

Bolo preukázané, že konzumácia kávy tesne pred cvičením zvyšuje výkonnosť a podporuje pocit zvýšenej vytrvalosti. To môže zvýšiť výdaj kalórií počas tréningu, čo môže urýchliť chudnutie. Mnohí ľudia sa rozhodnú pridať kávu do predtréningových proteínových kokteilov, zatiaľ čo iní ju radšej konzumujú čiernu. Konzumácia čiernej kávy pred tréningom môže viesť k zvýšenému spaľovaniu kalórií počas tréningu aj po ňom, spolu so zlepšeným využívaním mastných kyselín na aeróbnu energiu.

Niektoré zdroje uvádzajú, že 4 šálky kávy môžu zvýšiť rýchlosť metabolizmu o 3-11 %. So zvýšenou rýchlosťou metabolizmu sa spaľovanie tukov stáva efektívnejším. Preto je táto vlastnosť veľmi prospešná pre jednotlivcov, ktorí sa snažia dosiahnuť ciele v oblasti chudnutia.

Káva je najväčším zdrojom antioxidantov

Antioxidanty zohrávajú kľúčovú úlohu pri ochrane tela pred škodlivým vplyvom voľných radikálov. Je pozoruhodné, že západná strava získava približne 79 % antioxidantov z nápojov a nie z potravín.

Výskum uskutočnený vo Fínsku a Nórsku zdôraznil význam kávy ako hlavného dodávateľa antioxidantov, ktorý sa na celkovom príjme antioxidantov podieľa približne 64 %. Prijímanie stravy bohatej na antioxidanty z rôznych zdrojov vrátane kávy je nevyhnutné na posilnenie obrany organizmu pred škodlivým oxidačným stresom. To podčiarkuje dôležitosť zaradenia nápojov bohatých na antioxidanty, ako je káva, do každodenného stravovacieho režimu.

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov