Zaujímavosti

Prečo, keď vdýchneme hélium, zmení sa náš hlas?

hélium

videní: 423

Hélium pritom nie je zďaleka jediný plyn, ktorý dokáže zmeniť zvuk tvojho hlasu. Ak vdýchneš plyn, ktorý je hustejší ako vzduch, tvoj hlas bude zas znieť hrubšie.

Aká je charakteristika hélia? Plynný, nehorľavý, bezfarebný vo vode nerozpustný, ľahký, nereaktívny prvok. Roku 1868 hélium spektroskopicky v protuberanciách ako žlté čiary v spektre slnka pri jeho zatmení objavil Francúz J. Janssen a Angličan N. Lockyer ako dovtedy neznámy prvok. Keďže bolo objavené skôr na Slnku ako na Zemi, dostalo pomenovanie odvodené z gréckeho slova “helios”, čo znamená Slnko.

 

 

Prečo keď vdýchneme hélium, zmení sa náš hlas?

 

 

V zemskej kôre sa hélium uvoľňuje pri rádioaktívnych rozpadoch uránu, tória, rádia, polónia a samária a ako plyn uniká do ovzdušia, kde vytvára vo výške vyše 100 km héliové pásmo. Americkí mineralógovia r. 1888 zistili, že pri rozpúšťaní nerastu cleveitu v kyselinách uniká plyn vytvárajúci v spektre silnú žltú čiaru dlhú 586,6 nm, ktorá už predtým bola pozorovaná na Slnku, a tak objavili hélium na Zemi.

Objav hélia v nerastoch i vo vzduchu potom potvrdili ešte ďalší bádatelia. Bohatým zdrojom hélia sú aj niektoré minerálne pramene, naftové, čiernouhľové a zemné plyny. Vo Francúzsku pri Satoney je v minerálnych prameňoch žulových masívov až 10%, v Colorade v prírodných plynoch pri Kansase 7% hélia. Neuheimský prameň v Nemecku produkoval ročne 70m3 hélia.

Hélium často zostáva uzavreté v nerastoch a z jeho množstva možno vypočítať vek nerastu. Každý gram uránu uvoľní za rok jednu desať-milióntinu mililitra hélia, takže 1 ml sa nahromadí za 10 miliónov rokov. Ak sa teda pretavením uvoľní z 1g horniny 50 ml hélia, značí to, že jej vek je 500 miliónov rokov. Na podklade “héliových geologických hodín” geochronológia odhadla vek Vesmíru na 5 a 6 miliárd rokov.

Prečo keď vdýchneme hélium, zmení sa náš hlas?

Zmesou hélia a vodíka sa plnia vzducholode. Počas vojny bolo hélium vyhlásené za vojnový materiál. Je neoceniteľným pomocníkom človeka pri stratosferických a podmorských výskumoch. Plnia ním teplomery na nízke teploty. Hélium sprevádza potápačov v kesónoch a skafandroch na dno morských hlbín, primiešava sa ku kyslíku, aby sa znížil jeho neznesiteľný tlak v krvi. Umelo pripravené héliové ovzdušie s 80% hélia a 20% kyslíka sa používa v lekárstve na uľahčovanie dýchania pri astmatických záchvatoch a pri odstraňovaní embólie.

Ako je teda možné, že nám mení hlasy na vtipné škriekanie? Zvuk putuje rýchlejšie cez ľahší plyn ako ťažší, pretože jednotlivé molekuly majú menšiu hmotnosť, a tak sa môžu rýchlejšie pohybovať v reakcii na zmeny tlaku zvukovej vlny. Rýchlosť zvuku v héliu je takmer trikrát rýchlejšia ako vo vzduchu, čo mení rezonančnú frekvenciu tvojho hlas tak, že vysoké frekvencie znejú hlasnejšie ako nízke.

 

 

Zdroj: ScienceFocustopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov