Zaujímavosti

Chemické prvky: Toto sú tie najdrahšie. Poznáte ich?

chemické prvky

videní: 2.7K

Lantán – 60 EUR za gram

Lantán je strieborno biely kovový prvok. Je natoľko mäkký, že ho môžete doslova krájať nožom. Je tiež jedným z kovov vzácnych zemín, v čistom stave nie je celkom použiteľný. Jeho zlúčeniny však majú početné využitie v rôznych oblastiach. Používa sa ako katalyzátor, uhlíkové oblúkové lampy pre štúdiové svetlá a projektory, zapaľovacie prvky v zapaľovačoch a horákoch, elektrónové katódy, scintilátory, elektródy pre GTAW a iné. Vzhľadom na vzácnosť je však cena tohto prvku pomerne vysoká.

Lutecium – 65 EUR za gram

Lutecium sa tiež zaraďuje medzi kovy vzácnych zemín. Na rozdiel od lantánu má však lutecium veľmi málo komerčných využití. Stabilné lutecium sa však môže používať ako katalyzátor pri krakovaní ropy v rafinériách a môže sa používať aj pri alkylácii, hydrogenácii a polymerizácii.

Skandium – 254 EUR za gram

Skandium je ďalší kov vzácnych zemín, ktorý má vysokú cenu z dôvodu vzácnosti. V 70. rokoch 20. storočia sa zistilo, že skandium pozitívne pôsobí na hliníkové zliatiny. Dodnes zostáva jeho použitie v takýchto zliatinách jeho jedinou významnou aplikáciou. Celosvetový obchod s oxidom škandia predstavuje približne 10 ton ročne a jeho cena je najmenej 254 EUR za gram.

Plutónium – 3700 EUR za gram

Ako možno viete, hlavné využitie plutónia je v jadrových zbraniach a jadrových reaktoroch. Plutónium-239 aj plutónium-241 sú štiepne, čo znamená, že môžu podporiť jadrovú reťazovú reakciu. Plutónium je vysoko rádioaktívne, preto je manipulácia s ním mimoriadne nebezpečná. Ak si však napriek tomu chcete tento prvok kúpiť, počítajte s tým, že za gram zaplatíte minimálne 3700 EUR.

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov