TOP 10

Vedeli ste, že zatmenie slnka sprevádzajú tieto zvláštnosti?

zatmenie slnka

videní: 1.4K

8. Divné tiene

Keď nad hlavou prejde zatmenie, väčšina očí bude prilepená k oblohe. Ale chvíľku sa pozrite na zem – tiene stromov a iných predmetov, ktoré spôsobujú „dierkový“ efekt, budú posiate drobnými mesiačikmi. Počas vrcholu prstencového zatmenia „všade uvidíte malé prstence svetla,“ povedal Nordgren. Tieto tiene zatmenia sa vyskytujú aj pri čiastočnom zatmení a efekt môže byť celkom krásny.

9. Pásy tieňov (iba úplné zatmenie)

Sekundy predtým, ako zatmenie dosiahne úplné zatmenie, sa na jednofarebných plochách môžu objaviť vlnité pruhy svetla a tmy. “Je to ako byť na dne bazéna,” povedal Nordgren. Tieto „tieňové pásy“ sú tak trochu vedeckou záhadou – astronómovia stále presne nevedia, čo ich spôsobuje alebo prečo sa objavujú len niekedy. Niektorí vedci predpokladajú, že pásy môžu byť prejavom vlniacich sa deformácií zemskej atmosféry. Ale nech sú akékoľvek, boli dobre zdokumentované. Záznamy o nich sa podľa NASA datujú až do deviateho storočia.

10. Viditeľné hviezdy a planéty (iba úplné zatmenie)

Počas úplného zatmenia Slnka Mesiac blokuje dostatok slnečného svetla na to, aby sa na oblohe objavili hviezdy a planéty. Viditeľné však budú len tie najjasnejšie z nich a ktoré sa objavia, bude závisieť od aktuálnej polohy Zeme. Napríklad počas úplného zatmenia v roku 2024 môžete vidieť Venušu a Jupiter.

Zdroj: livescience | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov