TOP 10

Vedeli ste, že zatmenie slnka sprevádzajú tieto zvláštnosti?

zatmenie slnka

videní: 1.4K

4. Zmena vetra

Spolu s poklesom teploty môžu oblasti, v ktorých dochádza k zatmeniu, očakávať zmenu smeru vetra. Po prvé, vietor utíchne, keď sa Mesiac priblíži k blokovaniu slnka. Štúdia z roku 2016 zistila, že keď Mesiac dosiahne vrchol pokrytia, vietor sa začne dvíhať a často fúka iným smerom. Tento efekt nastáva pri úplnom, prstencovom a dokonca čiastočnom zatmení.

5. Zmätené zvieratá

Keď obloha uprostred dňa náhle stmavne, zvieratá môžu byť veľmi zmätené. Súmračné stvorenia, ako sú cikády a cvrčky, by mohli začať štebotať svoju večernú pieseň. Kravy a kone sa môžu na noc podstielať, kým sa vtáky vrátia na svoje hniezdisko.

6. Kódované rádiové vlny

Úplné aj prstencové zatmenia sú v rozpore s určitými frekvenciami rádiových vĺn – a nikto si nie je celkom istý prečo. Vedci sa domnievajú, že to môže mať niečo spoločné s tým, ako slnko interaguje s ionosférou Zeme, o ktorej je známe, že kolíše v reakcii na veci, ako sú slnečné erupcie a slnečné búrky. 8. apríla 2024 budú vedci a nadšenci rádioamatérov v celej Severnej Amerike pripravení zhromaždiť viac údajov o tom, ako zatmenia zakódujú tieto prenosy.

7. Zmiešané mikróby

Dokonca aj mikroorganizmy môžu byť náchylné na zvláštne vibrácie zatmenia Slnka. Štúdia z roku 2011 o baktériách rastúcich na laboratórnych Petriho miskách počas úplného zatmenia v Indii zistila, že mikróby sa v blízkosti vrcholu zatmenia zmenšili a inak tvarovali. Tieto výsledky však ešte neboli zopakované.

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov