TOP 10

Vedeli ste, že zatmenie slnka sprevádzajú tieto zvláštnosti?

zatmenie slnka

videní: 1.3K

Zatmenie slnka môžu sprevádzať naozaj zvláštne javy. Niektoré z nich ste mohli pozorovať 14. októbra, kedy bolo čiastočné zatmenie slnka v oblastiach nad Severnou, Strednou a Južnou Amerikou.

Toto zatmenie slnka úplne nezakrylo slnko ako úplné zatmenie slnka v roku 2017. Mesiac však zablokoval až 90 % slnečného kotúča v závislosti od polohy pozorovateľa. (Ak chcete vidieť ďalšie úplné zatmenie, budete musieť počkať do 8. apríla 2024.)

Zatmenie slnka však sprevádza týchto 10 zvláštností, ktoré si podrobnejšie rozoberieme v nasledujúcich riadkoch článku.

1. Bailyho korálky

Ak si pozriete úplné alebo prstencové zatmenie Slnka (bezpečne, s vhodnou ochranou očí), môžete si všimnúť kúsok svetla okolo okraja Mesiaca, ktorý vyzerá ako korálkový náhrdelník. Tento jav je známy ako „Bailyho korálky“. Pomenovaný podľa astronóma Francisa Bailyho, ktorý opísal tento efekt v roku 1836, je spôsobený interakciou slnečného svetla s nerovnomernou topografiou Mesiaca.

2. Slnečné výbežky

Slnečné výbežky, tiež známe ako vlákna, sú obrovské štruktúry plazmy a magnetického poľa, ktoré vychádzajú zo slnečného povrchu. Normálne tieto výčnelky zo Zeme nevidíme. Ale počas zatmenia môžu byť viditeľné za Mesiacom a vyzerajú ako okvetné lístky na kvete.

Upozornenie: Nehľadajte slnečné výbežky alebo Bailyho korálky voľnými očami! Vždy si chráňte svoj zrak!

3. Zmeny teploty

Na pozorovanie zatmenia si prineste bundu, pretože teploty môžu rýchlo klesnúť, keď Mesiac zakryje slnko. Koľko závisí od miesta, ročného obdobia a typu zatmenia. Väčšina miest zaznamená počas úplného zatmenia pokles teploty o približne 2,8 až 5,6 stupňov Celzia, hoci pokles môže byť väčší. Prstencové zatmenia zvyčajne zaznamenávajú menej extrémnu zmenu teploty, ale veci sa môžu stále ochladzovať. “Mám pocit, akoby sa nad slnkom prehnal mrak,” povedal Nordgren. “Ale nad slnkom nie je žiadny mrak, čo len umocňuje zvláštnosť.”

1 2 3 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov