Zaujímavosti

Med: Zaujímavé fakty a vlastnosti, ktoré nepoznáte

med

videní: 1.2K

Lieči kašeľ a prechladnutie

Antimikrobiálne vlastnosti medu umožňujú upokojenie hrdla tým, že pokrývajú vaše sliznice hustým a prirodzene lepkavým povlakom. Už dve čajové lyžičky medu môžu pomôcť vyliečiť úporný kašeľ. Med obsahuje enzým, ktorý sa v kombinácii so soľou a vodou mení na peroxid vodíka. Med je tiež hydroskopický (priťahuje vodu) a v skutočnosti vyťahuje vodu z buniek baktérií – v podstate ich zabíja dehydratáciou. Surový med má antiseptické vlastnosti a obsahuje množstvo prospešných fytochemikálií, ktoré pomáhajú podporovať imunitný systém organizmu. Preto môže med účinne bojovať proti kašľu a nachladnutiu. Uvádza sa, že surový med by sa nikdy nemal podávať deťom mladším ako 1 rok, preto je tento liek vhodnejší pre dospelých.

Nahrádza pridaný cukor v strave

Sladká chuť medu z neho robí ideálnu náhradu cukru v strave. Pridaný cukor v strave poskytuje nadbytočné kalórie bez výživového prínosu a môže viesť k zvýšenej telesnej hmotnosti, čo spôsobuje zvýšené riziko vysokého krvného tlaku a cukrovky. Med sa môže pridávať do potravín a nápojov na osladenie chuti bez negatívneho vplyvu pridaných cukrov na zdravie.

Med je stále sladidlo, je dôležité, aby ste si dávali pozor na to, koľko medu sa používa vo vašej strave. Väčšina komerčne vyrábaných medov má mierny glykemický index; GI medzi 45 a 64, čo je menej ako cukor ; biely alebo hnedý, 65, takže je oveľa lepšie používať ho v strave ako cukry.

Med pôsobí aj ako prírodný energetický stimulátor

Prírodné cukry zabraňujú únave počas cvičenia, preto sú vhodné na zlepšenie športového výkonu. Glukóza obsiahnutá v mede sa rýchlo vstrebáva do tela a poskytuje okamžitý prísun energie, zatiaľ čo fruktóza poskytuje trvalú energiu, pretože sa vstrebáva pomalšie. Zistilo sa tiež, že med udržiava pomerne stálu hladinu cukru v krvi a v porovnaní s inými druhmi cukrov nevedie k prudkému zvýšeniu hladiny cukru v krvi. Keďže sacharidy sú primárnym palivom, ktoré telo využíva na získavanie energie, med, ktorý je bohatý na sacharidy, poskytuje v prípade potreby rýchlu a úplne prirodzenú podporu. Ľahko stráviteľný sacharid zložený z fruktózových a glukózových cukrov v mede dokáže telo ľahko premeniť na energiu: dávka 20 g medu poskytuje 3 % dennej potreby energie.

Keďže sa zvyšuje energia v tele, med môže zlepšiť náladu a pamäť. Konzumácia medu zabraňuje metabolickému stresu a pomáha upokojiť a upokojiť mozog, čo prispieva k zlepšeniu pamäti. Prírodné antioxidanty a liečivé vlastnosti medu pomáhajú pri posilňovaní cholinergného systému mozgu a krvného obehu a pri ústupe buniek, ktoré spôsobujú stratu pamäti. Včelí med teda pomáha zvyšovať energiu tela aj mozgu.

Včelí med ako prírodný produkt slúži ako jeden z najlepších liečivých, liečebných a energiu zvyšujúcich prostriedkov, ktorý sa dá použiť aj ako účinný kozmetický výrobok.

Zdroj: wonderslist / topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov