Zaujímavosti

Med: Zaujímavé fakty a vlastnosti, ktoré nepoznáte

med

videní: 1.2K

Zabraňuje srdečným ochoreniam

Konzumácia prírodného medu zvyšuje množstvo polyfónnych antioxidantov v krvi, ktoré pomáhajú predchádzať srdcovým ochoreniam. Okrem toho med reguluje hladinu cholesterolu v krvi, a tým znižuje riziko infarktu. Znižuje LDL cholesterol, ktorý je známy ako “zlý”, a zároveň výrazne zvyšuje “dobrý” HDL cholesterol. Antioxidanty pomáhajú rozširovať tepny v srdci, čím zvyšujú prietok krvi do srdca a pomáhajú predchádzať tvorbe krvných zrazenín, ktoré môžu viesť k infarktu a mŕtvici, kde cukor, známy ako trehalóza, aktivuje bielkovinu, ktorá spôsobuje, že imunitné bunky odstraňujú tukový povlak z tepien. Pravidelná konzumácia medu by znížila hladinu triglyceridov, čím by sa znížilo riziko srdcových ochorení.

Posilňuje imunitu

Posilnenie imunity v tele sa uskutočňuje pomocou antioxidačných a antibakteriálnych vlastností medu, ktoré pomáhajú zlepšiť fungovanie tráviaceho systému. Obsahuje tiež antioxidanty, pomáha pri odstraňovaní voľných radikálov z tela. Med je tiež známy tým, že zvyšuje tvorbu T a B lymfocytov, protilátok, eozinofilov, neutrofilov, monocytov a prirodzených zabíjačských buniek počas primárnych a sekundárnych imunitných reakcií v tele. Vďaka zvýšeným imunitným reakciám vyvolaným konzumáciou medu získava telo schopnosť bojovať proti infekciám.

Ošetruje rany

Med napomáha hojeniu a vďaka schopnosti glukózy a fruktózy, ktoré sú v ňom obsiahnuté, absorbovať vodu, je prírodnou prvou pomocou pri liečbe rán, popálenín a rezných rán. Antiseptické vlastnosti včelieho medu brzdia rast niektorých baktérií a pomáhajú udržiavať vonkajšie rany bez infekcie. Pomáha znižovať opuchy spôsobené osmotickým účinkom, bolesť a dokonca aj jazvy, pretože pôsobí protizápalovo. Môže sa používať ako obväz na rany, ktorý podporuje rýchle a lepšie hojenie. Tieto účinky sú spôsobené antibakteriálnym pôsobením, sekundárne vysokou kyslosťou, osmotickým účinkom, obsahom antioxidantov a peroxidu vodíka v mede. Kyslé pH podporuje uvoľňovanie kyslíka z krvi, čo je dôležité pre hojenie rán, a tiež znižuje prítomnosť proteáz, ktoré zhoršujú proces hojenia rán.

Zlepšuje spánok

Med uvoľňuje serotonín a telo ho premieňa na melatonín, ktorý reguluje dĺžku a kvalitu spánku. Konzumácia medu v noci dopĺňa zásoby glykogénu v pečeni, čo pomáha dobrému spánku. Prispieva aj k prirodzenej produkcii tryptofánu v tele, preto môžete konzumovať med na dobrý spánok. Aj keď neexistuje veľa priamych súvislostí medzi problémami so spánkom a tým, ako možno med používať pri problémoch so spánkom. Už od staroveku sa považuje za tradičný liek na problémy so spánkom.

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov