Zaujímavosti

Úchvatné živočíchy, ktoré žiaria v tme: Ako a prečo to robia?

živočíchy

videní: 1.6K

Škorpión

Škorpióny nie sú bioluminiscenčné ani dúhové a nesvietia ani pomocou baktérií. Svietia, keď sú vystavené ultrafialovému svetlu určitých vlnových dĺžok. Vydávajú jasnú modrozelenú fluorescenciu pri “čiernom svetle” a tiež pri dostatočnom mesačnom svetle.

Hoci skutočný dôvod alebo využitie tejto fluorescencie zatiaľ nie je známy. Vedci sa však začínajú domnievať, že keďže škorpióny nemajú radi a dokonca ani UV svetlo. Pravdepodobne využívajú tento mechanizmus na meranie úrovne svetla. A tým určujú, či vyjsť von a loviť, alebo nie. Samozrejme, mohli by mať aj iné využitie, napríklad na vzájomné rozpoznávanie.

Watasenia scintillans

Jedným z morských živočíchov, ktorý ukončuje akt bioluminiscencie všetkých ostatných tvorov, je chobotnica svetluška alebo šumivá chobotnica enope. Každoročne sa pri pobreží Japonska pozoruje, ako chobotnice svetlušky predvádzajú fascinujúcu svetelnú šou. Používa svoje orgány produkujúce svetlo, ktoré sa nazývajú fotofory; Ktoré vyžarujú tmavomodré svetlo, ktoré sa môže rozsvecovať a zhasínať jednotne alebo v rôznych obrazcoch.

Umelé svietiace živočíchy

Vedci využili vyspelé moderné technológie na vytvorenie genetických zmien u rôznych zvierat, ako sú mačky, ošípané, ovce, ryby, kravy atď., a vytvorili z nich svetelné tvory. Podľa vedcov to môže pomôcť vytvoriť zvieratá s ľudskými chorobami, aby sa tieto mohli riadne študovať. A tiež zlepšiť ich produkciu, ako aj kvalitu produktov, ktoré z nich získavame, aby mohli byť lepšími zdrojmi pre ľudských spotrebiteľov.

Zdroj: wonderslist / topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov