Zaujímavosti

Úchvatné živočíchy, ktoré žiaria v tme: Ako a prečo to robia?

živočíchy

videní: 1.5K

Úchvatné živočíchy, ktoré žiaria v tme: Schopnosť biochemicky produkovať a vyžarovať svetlo v tme sa nazýva bioluminiscencia. Je to jeden z najfascinujúcejších javov v prírode. Hoci je to pre pozorovateľa svietiacich tvorov v tme krásny pohľad, bioluminiscenciu v skutočnosti využívajú mnohé tvory ako súčasť svojich stratégií prežitia, obrany a lovu, pretože toto prirodzené “studené” svetlo využívajú na prilákanie koristi alebo partnerov alebo na odlákanie pozornosti predátorov.

Aj ľudia rozšírili tento zoznam o niektoré nepravdepodobné tvory pomocou pokroku vedy. Úchvatné živočíchy a viac o nich sa dozviete v našom článku

Svetluška

Existuje viac ako 2000 druhov svetlušiek, ktoré sa vyskytujú v miernom a tropickom prostredí. Nazývajú sa aj svetlušky a pod bruškom majú špecializované orgány vyžarujúce svetlo. Produkujú svetlo rôznych farieb, napríklad žltej, zelenej alebo bledočervenej, a vysielajú ho blikajúcimi vzormi, aby prilákali partnerov. Svetlo je tiež znakom ich nevábnej chuti.

Medúzy

Medúza je ďalším veľmi známym svietiacim tvorom. Pomocou fluorescenčného proteínu, fotoproteínu a ďalších bioluminiscenčných proteínov dokáže tento slávny živočích vytvoriť najkrajšiu podmorskú scenériu, keď zo svojho inak priehľadného tela vyžaruje žiaru. Preto patrí medzi obľúbené živočíchy, ktoré sa vystavujú vo verejných akváriách.

Žraloček brazilský

Žraloček brazilský, ktorý sotva vypláva na hladinu mora, má jedinečný spôsob stravovania: z častí tela svojej koristi odrezáva kusy mäsa vo veľkosti sušienok. Brušná časť jeho tmavohnedého tela je zhustená bunkami, ktoré vyžarujú studené svetlo. Toto svetlo sa spája s tlmeným svetlom filtrujúcim z oblohy a rozmazáva známe obrysy žraloka v mori.

1 2 3 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov