Zaujímavosti

Úchvatné živočíchy, ktoré žiaria v tme: Ako a prečo to robia?

živočíchy

videní: 1.6K

Hinea brasiliana

Zatiaľ čo svietiace slimáky vykazujú bioluminiscenciu vo forme tlmených zábleskov v oblasti hlavy a nôh, slimák klastrový je jediným slimákom, ktorý bliká svojimi ulitami ako malé žiarovky. Špirálovité ulity vydávajú modrozelené svetlo v zábleskoch ako formu sebaobrany. V skutočnosti je to ulita, ktorá zosilňuje a rozptyľuje svetlo, ktoré vyžaruje z jedinej kašovitej škvrny tela slimáka. Toto svetlo šokuje predátora, a dokonca priťahuje predátora slimáka predátora.

Bioluminiscenčné baktérie

Niektoré baktérie, ktoré žijú v morskom prostredí alebo v rozklade či útrobách morských živočíchov, majú schopnosť produkovať svetlo. Mnohé živočíchy žijú v symbióze s týmito baktériami a výmenou za úkryt a výživu vo svojom tele využívajú ich bioluminiscenciu. Napríklad ryba rybačka žije vo svojich ostnatých esíčkach s baktériami, ktoré svietia, aby poskytli pomocou svojej bioluminiscencie. Blyskáče majú baktérie usídlené v malých orgánoch pod očami, zatiaľ čo havajské chobotnice poskytujú úkryt takýmto baktériám vo svojich plášťoch.

Arachnocampa

Tento hubový komár, známy aj ako novozélandský svietnik, je svetielkujúci tvor, ktorý obýva vlhké jaskyne, vlhké lesy a jaskyne. Jaskyne, z ktorých jedna z najznámejších je Waitomo, sú zamorené týmito červami, ktoré vytvárajú svietiaci baldachýn, keď sa prilepia na stropy alebo steny jaskýň, alebo vytvárajú svietiace vlákna.

Sapphirina

Sapphirina alebo morský zafír je malý parazitický kôrovec alebo kopepod. Tento drobný a priehľadný tvor sa vyskytuje v morskom prostredí po celom svete. Tieto živočíchy nesvietia: iskria. Dôvodom sú dúhové, kryštálové doštičky vo vnútri epidermálnych buniek, ktoré zachytávajú svetlo a odrážajú ho späť. Rôzne druhy vyžarujú rôzne farby svetla vrátane zlatej, modrej atď.

Toto svetielkovanie sa vyskytuje len u samcov, ktorí ho pravdepodobne využívajú na prilákanie samičiek. Rozsvietia sa a v priebehu okamihu zmiznú. Pre pozorovateľa je to tiež ten najúžasnejší zážitok vôbec.

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov