Zaujímavosti

Kosatky sa učia desivé veci. Sú múdrejšie ako v minulosti?

kosatky

videní: 2.2K

Kosatky sa učia nové desivé veci. Preukazujú tak známky inteligencie. Sú múdrejšie ako v minulosti?

Od potápania lodí a hodovania na žraločej pečeni až po stolovanie na jazyku veľrýb a pohadzovanie sviňuchy pre zábavu, kosatky vykazujú niektoré fascinujúce – a niekedy aj desivé – správanie.

V marci 2019 boli výskumníci pri pobreží juhozápadnej Austrálie svedkami hroznej scény: tucet kosatiek sa spojili proti jednému z najväčších tvorov na Zemi, aby ho zabili. Kosatky zožrali obrovské kusy mäsa z bokov dospelej modrej veľryby, ktorá o hodinu neskôr zomrela. Toto bol vôbec prvý zdokumentovaný prípad predácie kosatiek na modrej veľrybe, ale nebol by posledný.

V posledných mesiacoch boli pozorované aj kosatky (Orcinus orca), ktoré unášajú mláďatá veľrýb a trhajú žraloky, aby si pochutnali na ich pečeni. A pri pobreží Španielska a Portugalska začala malá populácia kosatiek narážať a potápať lode.

Všetky tieto incidenty ukazujú, aké šikovné môžu byť kosatky

„Sú to zvieratá s neuveriteľne zložitým a vysoko vyvinutým mozgom,“ povedala pre Live Science Deborah Gilesová, výskumníčka kosatiek z Washingtonskej univerzity a nezisková organizácia Wild Orca. “Majú časti mozgu, ktoré sú spojené s pamäťou a emóciami, ktoré sú výrazne rozvinutejšie ako v ľudskom mozgu.”

Rozsah a novosť nedávnych útokov však vyvolali otázku: Sú kosatky múdrejšie? A ak áno, čo vedie k tejto zmene?

Nie je pravdepodobné, že by sa mozgy kosatiek menili na anatomickej úrovni, povedal Josh McInnes, morský ekológ, ktorý študuje kosatky na University of British Columbia. “Zmena správania môže ovplyvniť anatomické zmeny u zvieraťa alebo populácie” – ale iba počas tisícok rokov evolúcie, povedal McInnes pre Live Science.

Ale kosatky sa rýchlo učia, čo znamená, že sa môžu navzájom učiť niektoré desivé triky, a tak sa ako skupina stanú „múdrejšími“. Napriek tomu niektoré z týchto zdanlivo nových trikov môžu byť v skutočnosti prastaré správanie, ktoré ľudia dokumentujú až teraz. A rovnako ako u ľudí, niektoré z týchto naučených spôsobov správania sa stávajú trendmi, ktoré ustupujú a plynú v sociálnych vlnách.

Časté interakcie s ľuďmi prostredníctvom lodnej dopravy a rybárskych činností môžu tiež viesť kosatky k tomu, aby sa naučili novému správaniu. A čím viac sa ich prostredie mení, tým rýchlejšie musia kosatky reagovať a spoliehať sa na sociálne učenie, aby pretrvali.

Výučba poľovníckych stratégií

Niet pochýb o tom, že kosatky sa od seba učia. Mnohé zo zručností, ktoré tieto zvieratá učia a zdieľajú, súvisia s ich úlohou ako vysoko vyvinutých vrcholových predátorov.

Vedci prvýkrát opísali, ako kosatky zabíjajú a jedia modré veľryby (Balaenoptera musculus) v štúdii zverejnenej minulý rok. V mesiacoch a rokoch, ktoré nasledovali po prvom útoku v marci 2019, kosatky ukoristili teľa a mláďa modrej veľryby v dvoch ďalších incidentoch, pričom mladé modré veľryby zatlačili pod hladinu, aby ich udusili.

Toto novo zdokumentované lovecké správanie je príkladom sociálneho učenia, pričom stratégie sa zdieľajú a prenášajú z dospelých kosatiek na ich mláďatá, povedal Robert Pitman, morský ekológ na Inštitúte morských cicavcov Oregonskej štátnej univerzity, v e-maile Live Science. “Všetko, čo sa dospelí naučia, sa prenesie ďalej” z dominantnej samice na jej potomstvo, povedal.

Usmrtenie modrej veľryby si „vyžaduje spoluprácu a koordináciu,“ povedal Pitman. Kosatky sa možno naučili a zdokonalili zručnosti potrebné na boj s takouto obrovskou korisťou v reakcii na zotavenie populácií veľrýb z lovu veľrýb. Toto know-how sa potom odovzdávalo ďalej, až kým sa kosatky nestali vysoko kvalifikovanými v love aj toho najväčšieho zvieraťa na Zemi, povedal Pitman.

Staré triky, nové postrehy

Niektoré krvavé správanie, ktoré výskumníci nedávno pozorovali, môžu byť v skutočnosti dlhodobé návyky.

Napríklad pri útokoch na modré veľryby pozorovatelia zaznamenali, že kosatky vložili hlavu do úst živých veľrýb, aby sa nakŕmili ich jazykom. Ale toto pravdepodobne nie je nové správanie – len prípad, keď to ľudia konečne videli zblízka.

„Kosatky sú ako ľudia v tom, že majú svoje ‚preferované kusy mäsa‘,“ povedal Pitman. “Keď lovia veľké veľryby, takmer vždy si najprv vezmú jazyk a niekedy je to všetko, čím sa budú živiť.”

Jazyk nie je jedinou pochúťkou, ktorú kosatky vyhľadávajú. Pri pobreží Južnej Afriky dvaja samci – prezývaní Port a Pravobok – už niekoľko rokov zabíjajú žraloky, aby im vytrhli pečeň.

Hoci toto správanie najprv prekvapilo výskumníkov, je nepravdepodobné, že by kosatky nedávno začali požierať pečeň kvôli sociálnemu učeniu, povedal pre Live Science Michael Weiss, behaviorálny ekológ a riaditeľ výskumu z Centra pre výskum veľrýb v štáte Washington.

Je to preto, že tento rok vedci zachytili aj zábery kosatiek, ktoré jedli pečeň žraloka veľrybieho pri pobreží Baja California v Mexiku. Pravdepodobnosť, že Port a Pravobok preniesli svoje know-how cez tisíce kilometrov oceánu, je mizivo malá, čo znamená, že požieranie pečene je pravdepodobne rozšírené a zavedené správanie z minulosti.

“Pretože je tu viac kamier a viac lodí, začíname vidieť takéto správanie, ktoré sme predtým nevideli,” povedal Weiss.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov