Zaujímavosti

Bizarné fóbie, ktoré už možno máte aj vy!

fóbie

videní: 4.8K

Bizarné fóbie: Všetci sa niečoho bojíme a je to normálne. Strach sa nám stavia do cesty pri dosahovaní životných cieľov. Keď sa však tento strach zmení na fóbiu, veci sa stávajú zložitými. Spôsob, akým fóbie dokážu ovládať naše telo a myseľ, nám môže sťažiť konfrontáciu s predmetmi alebo vecami, ktoré v skutočnosti nie sú hrozbou.

Fóbie sú mnohokrát len náhodné a nemajú žiadny skrytý význam. Väčšina z nich však vzniká v dôsledku nejakej neznámej alebo známej traumy. Tu sú bizarné fóbie, ktorými môžete trpieť aj vy.

Bizarné fóbie, ktoré už možno máte aj vy!

 

Xantofóbia

Strach z farby, najmä zo žltej, sa zdá byť bizarný. Je však fakt, že xantofóbia vznikla z dôvodu spojenia žltej farby s nejakým znepokojujúcim zážitkom. Napríklad v Číne sa ľudia začali báť žltej farby, pretože to bola farba cisárskej šatky, ktorá znamenala príkaz spáchať samovraždu. Kvôli tomuto vzťahu sa ľudia začali báť akéhokoľvek predmetu, ktorý mal žltú farbu, aj keď s týmto príkazom nesúvisel.

Hilofóbia

Odvodená z gréckeho slova Hylo, čo znamená les, a fóbia, čo znamená strach, hylofóbia je azda najzrozumiteľnejšou fóbiou v tomto zozname, a to z dôvodu, že lesy sú v seriáloch a filmoch neustále zobrazované ako osamelé a desivé miesto. Je však rozdiel medzi fóbiou a strachom z toho, že zostanete sami v nejakom lese. Ľudia, ktorí trpia hilofóbiou, sú veľmi úzkostliví a prejavujú sa u nich aj iné príznaky, ako je nevoľnosť, sucho v ústach, nadmerné potenie, trasenie a podobne.

Turofóbia

Viete si vôbec predstaviť, že existuje fóbia postavená len na strachu z mliečnych výrobkov? Katie Westonová je jednou z tých, ktorí trpia fóbiou zo syra po tom, čo ju v detstve syrová šnúrka prinútila zvracať do odpadkového koša jej kamarátky. Tento incident bol pre ňu traumatizujúci a navždy ju odradil od syra. Aj keď sa jej kamarátka pokúsila syrovú šnúrku priblížiť, dostala strach. Dokonca aj vôňa syra je pre ňu priveľká.

1 2 3 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov