Zaujímavosti

Bizarné fóbie, ktoré už možno máte aj vy!

fóbie

videní: 5.1K

Papafóbia

Pri tejto fóbii má človek strach z pápeža. Katolícku cirkev obklopuje toľko škandálov, že sa ľudia začali báť najvyššej cirkevnej autority, samotného pápeža. Ďalším dôvodom môže byť to, že trpiaci má jednoducho strach zo všetkého posvätného. Medzi príznaky, ktoré sa u chorých prejavujú, patrí dýchavičnosť, strach alebo úzkosť, búšenie srdca a zrýchlené dýchanie už len pri pomyslení na svedectvo pápeža.

Triskaidekafóbia

Ide o najčastejšiu fóbiu a trpí ňou toľko ľudí, že niekoľko úradov sa vôbec vyhlo 13. poschodiu. V americkej spoločnosti sa číslo 13 veľmi obáva. Za vznikom tohto strachu je mnoho dôvodov, pričom jeden z nich je biblický. Od konca 19. storočia sa niektorí ľudia domnievajú, že strach z čísla 13 pochádza z náboženských kruhov, keďže zradca Judáš bol 13. osobou, ktorá sa pripojila ku Kristovi pri Poslednej večeri. Okrem toho sa číslo 13 týkalo aj mnohých nešťastných udalostí, čo strach ešte znásobilo.

Trypofóbia

Niektorí psychiatri sa domnievajú, že príznaky spojené s touto fóbiou ju vôbec nerobia fóbiou. Iní psychiatri sa však domnievajú, že pocity nepohodlia a úzkosti, ktoré ľudia zažívajú, keď vidia tvary alebo obrazce pripomínajúce malé diery, z nej robia legitímnu fóbiu. Ľudia trpiaci touto fóbiou sa cítia nepríjemne, keď vidia telo jahody, hlavu lotosového struku alebo akékoľvek iné predmety, ktoré majú malé tesne zhromaždené otvory.

Mnohí ľudia skutočne trpia na tieto a iné bizarné fóbie a nie je sa čoho obávať. Stačí, ak raz naberiete odvahu, postavíte sa svojim strachom a navždy sa zbavíte fóbií.

Zdroj: wonderslist / topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov