Zaujímavosti

Toto sú najelitnejšie jednotky špeciálnych síl na svete

jednotky

videní: 5.9K

Špeciálne námorné vojenské sily (Španielsko)

Španielske špeciálne námorné sily vznikli v roku 2009, keď krajina spojila viaceré jednotky španielskeho námorníctva do jedného bojového telesa. V súčasnosti tvorí “Fuerza” skupina špeciálnych jednotiek rozptyľovačov výbušnín, špeciálnych jednotiek bojových potápačov a jednotiek špeciálnych operácií. Jednotka špeciálnych operácií mala na starosti námorný protiteroristický boj, vzdušné a obojživelné výsadky, bojové potápanie, bojové pátranie a záchranu a výsadky z lodí – dnešná elitná jednotka pokračuje v boji.

Majú za sebou dlhú históriu využívania týchto stratégií pri záchrane rukojemníkov a konfrontácii s pirátmi. V roku 2002 Hombres Rana pomohli operácii Trvalá sloboda v Indickom oceáne tým, že prepadli severokórejské plavidlo prepravujúce rakety SCUD do Jemenu. V roku 2011 zachránili francúzskeho rukojemníka pred somálskymi pirátmi. A to je len to, čo vie široká verejnosť; podobne ako ostatné elitné jednotky na tomto zozname, väčšina ich úloh je utajená.

Francúzske námorné komando (Francúzsko)

Francúzske námorné jednotky Commandos (alebo Commandos Marine) sú jednotkou špeciálnych síl, ktorá pôsobí v rámci Veliteľstva námorných strelcov a špeciálnych síl a Veliteľstva špeciálnych operácií. Každá jednotka je vycvičená na špecializované misie, ako je boj zblízka na mori, exfiltrácia, bojové potápanie, kynologické jednotky a palebná podpora na veľké vzdialenosti, ktorá zahŕňa ostreľovačov a odpaľovače rakiet.

Námorné komando pôsobí od roku 1947, hoci jeho počiatky možno hľadať už v druhej svetovej vojne, keď známy Phillipe Kieffer vytvoril podľa vzoru britských commandos oddiel dobrovoľníkov slobodného francúzskeho námorníctva. Kieffer viedol týchto mužov na breh počas invázie v Deň D 6. júna 1944 a zaútočil na mesto Ouistreham. Táto bitka zostáva ich najslávnejšou bitkou. Kandidáti na moderných námorných Commandos musia byť Fusiliers Marins s minimálne 9 mesiacmi služby a nastúpia do kurzu, ktorý sa považuje za jeden z najťažších v rámci síl špeciálnych operácií NATO.

Kráľovská námorná špeciálna služba (Spojené kráľovstvo)

Slogan špeciálnej služby kráľovského námorníctva, jednej z najtajnejších a najelitnejších vojenských skupín v Spojenom kráľovstve, znie: “Nie silou, ale ľsťou.” Britská SBS je ekvivalentom amerických námorných jednotiek SEAL. Výberové konanie do elitného tímu má 90 %-nú mieru neúspešnosti a zahŕňa náročný 4-týždňový test vytrvalosti, ktorý je čoraz ťažší a končí 40-kilometrovým pochodom – pre mojich amerických priateľov je to 24,8 míle -, ktorý sa musí zvládnuť za menej ako 20 hodín. A to je len druhá fáza tréningového procesu.

Pred oficiálnym zaradením do elitnej jednotky musia absolventi zvládnuť zaobchádzanie so zbraňami, komplexný boj, výcvik v džungli a prežitie v boji. SBS vznikla počas druhej svetovej vojny a dodnes patrí medzi najznámejšie jednotky na svete. Od 11. septembra 2001 bola SBS nasadená proti Talibanu, Al-Káide a ISIS, ako aj na záchranných operáciách po celom svete vrátane Sierra Leone a Líbye.

Navy SEALs (Spojené štáty americké)

Vzhľadom na počet akčných filmov venovaných týmto neporaziteľným bojovníkom sa môže zdať, že ich je veľa, ale je ich len približne 2000. Sú to najelitnejší špecializovaní bojovníci Spojených štátov. Sú vycvičení v rovnakých oblastiach ako ostatné špeciálne jednotky USA, ale na vyššej úrovni zručností. Výcvik SEAL trvá rok a vyžaduje si mužov vo veku od 17 do 28 rokov, dokonalý zrak a neprekonateľné fyzické previerky. Regrúti musia byť schopní (minimálne) zaplávať 450 metrov prsia alebo bojové bočné plávanie pod 12:30, urobiť 50 drepov za 2 minúty, 6 príťahov z mŕtveho chodu, 42 klikov za 2 minúty a byť schopní zabehnúť 2,5 km v nohaviciach a topánkach pod 11:30.

Potom príde na rad tréning. Fyzická kondícia, potápanie a pozemný bojový výcvik počas 24 týždňov, po ktorých nasleduje 26 týždňov výcviku SEAL. Potom nasleduje špecializácia v akejkoľvek oblasti, ktorú jednotka SEAL vyžaduje, napríklad ostreľovač, jazykový špecialista, lezec na lane, potápač, skokan, tajný vstup, dynamický vstup (vylamovač dverí) atď.

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov