Zaujímavosti

Môže byť Sahara ešte niekedy zelená? Kedysi bola domovom hrochov

sahara

videní: 1.9K

Niekedy pred 11 000 až 5 000 rokmi, po skončení poslednej doby ľadovej, sa Sahara, respektíve Saharská púšť úplne transformovala. Bude ešte niekedy porastená trávou?

Na piesočných dunách rástla zelená vegetácia a veľké množstvo zrážok robilo z tejto vyprahnutej jaskyne obrovské jazero. Asi 9 miliónov štvorcových kilometrov severnej Afriky sa zmenilo po dobe ľadovej na útočisko zvierat, kde sa vo veľkom premávali hrochy, antilopy aj slony, ktoré si pochutnávali na prosperujúcej tráve a kríkoch. Sahara bola vtedy obľúbenou destináciou.

Tento bujný jav je už dávno preč, ale mohol by sa niekedy vrátiť? Odpoveď je jednoduchá – áno. Zelená Sahara, tiež známa ako africké vlhké obdobie, bola spôsobená neustále sa meniacou orbitálnou rotáciou Zeme okolo svojej osi, čo sa podľa Kathleen Johnson, docentky pozemských systémov na Kalifornskej univerzite, opakuje každých 23 000 rokov.

Kvôli zástupným znakom – emisiám skleníkových plynov spôsobených ľuďmi , ktoré viedli k nekontrolovateľným zmenám v podnebí – však nie je jasné, kedy Sahara, v súčasnosti najväčšia horúca púšť na svete, obráti list na zelenú stranu.

Zmena Sahary na zelenú nastala preto, lebo sa zmenil náklon Zeme. Asi pred 8 000 rokmi sa náklon začal pohybovať z približne 24,1 stupňa na súčasných 23,5 stupňa, informoval server Space.com. Táto zmena sklonu priniesla veľký rozdiel; práve teraz je severná pologuľa najbližšie k slnku v zimných mesiacoch. (Môže to znieť kontraproduktívne, ale kvôli súčasnému sklonu je severná pologuľa v zimnom období naklonená od slnka.) Počas zelenej Sahary bola však severná pologuľa v lete najbližšie k slnku.

To viedlo k zvýšeniu slnečného žiarenia (inými slovami tepla) na severnej pologuli Zeme počas letných mesiacov. Nárast slnečného žiarenia zosilnil africký monzún, sezónny posun vetra v regióne spôsobený teplotnými rozdielmi medzi pevninou a oceánom. Zvýšené teplo nad Saharou vytvorilo nízkotlakový systém, ktorý odvádzal vlhkosť z Atlantického oceánu do pustej púšte. (Zvyčajne vietor fúka zo suchej krajiny smerom k Atlantiku a šíri prach, ktorý zúrodňuje amazonský dažďový prales)

Táto zvýšená vlhkosť premenila piesočnatú Saharu na trávnatú a krovinatú step. Pretože sa tam darilo zvieratám, darilo sa tam aj ľuďom, ktorí nakoniec domestikovali byvoly a kozy a dokonca v regióne vytvorili raný systém symbolického umenia.

Medzitým existuje ďalší spôsob, ako dosiahnuť, aby sa Sahara stala opäť zelenou prekvitajúcou krajinou – ak by tam boli nainštalované masívne solárne a veterné farmy, mohli by na Sahare a jej južnom susedovi, púšti Sahel, pribúdať zrážky, vyplýva zo štúdie zverejnenej v časopise Science z roku 2018.

Veterné a solárne farmy môžu zvyšovať teplo a vlhkosť v oblastiach okolo nich, čo by sa na Sahare zišlo. Vedci z tejto štúdie uviedli, že nárast zrážok môže viesť k rastu vegetácie a vytvoriť tak pozitívnu spätnú väzbu. Tento obrovský podnik však ešte musí byť na saharskej púšti otestovaný, takže kým takýto projekt nezíska financovanie, bude možno treba počkať na rok 12 000 alebo dlhšie, či sa Sahara opäť zazelená.

 

Zdroj: LiveSciencetopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov