Tipy a triky

Sóda bikarbóna dokáže odstrániť pachy v chladničke

sóda bikarbóna

videní: 807

 

Ak je vaša chladnička veľká alebo ak v nej máte tendenciu uchovávať veľa páchnucich potravín, možno budete chcieť mať na každej poličke v chladničke škatuľu (alebo misku) sódy bikarbóny. Môžete tiež posypať trochu sódy bikarbóny na spodok zásuviek. Myslíme tie, v ktorých máte uložené ovocie a zeleninu, a potom ich prikryť zloženou papierovou utierkou. Rovnako ako v prípade škatúľ sódy bikarbóny, aj sódu bikarbóny by ste mali vymeniť približne každé tri mesiace.

Koľko sódy bikarbóny mám dať do chladničky?

Ide menej o to, koľko sódy bikarbóny dáte do chladničky, ale skôr o to, ako sa sóda rozloží. Ak naplníte starý kartón na mlieko jedlou sódou, ale jedinou odkrytou oblasťou je 2 centimetrový otvor, v podstate ste minuli galón sódy bikarbóny.

Ak chcete maximalizovať schopnosti jedlej sódy neutralizovať zápach, doprajte jej čo najviac exponovaného priestoru. Najväčšiu ranu za sódu bikarbónu získate, ak nasypete aspoň šálku sódy bikarbóny do misky alebo ju rozložíte na veľký tanier. Týmto spôsobom vystavíte vzduchu čo najviac kryštálov hydrogénuhličitanu sodného, čo im umožní absorbovať a neutralizovať pachy.

Ak nechcete prísť o vzácny priestor pre tanier alebo misku sódy bikarbóny, stačí ak otvorenú škatuľu sódy bikarbóny odložíte do chladničky. Najmä ak je otvor na škatuľke veľký. Niektoré škatuľky sódy bikarbóny sú špeciálne navrhnuté do chladničky a mrazničky s veľkými výrezmi. Tie umožňujú prúdenie pachov cez škatuľku bez toho, aby sa sóda bikarbóna rozliala.

Majte na pamäti, že množstvo jedlej sódy, ktoré vaša chladnička potrebuje, závisí aj od veľkosti chladničky. Veľké chladničky, ktoré sú preplnené tonou jedla, budú vyžadovať viac sódy bikarbóny. Tie menšie chladničky s menším výberom potravín alebo mini chladničky.

Môžete použiť sódu bikarbónu do mrazničky?

Jednoznačne! Sóda bikarbóna funguje v mrazničke rovnako ako v chladničke. Vložením škatuľky jedlej sódy do mrazničky pomáhate neutralizovať pachy v mrazničke. Taktiež zabraňujete prenikaniu zvláštnych pachov (a chutí) do ľadu alebo akýchkoľvek potravín, ktoré máte uložené v mrazničke.

Aké ďalšie využitie má sóda bikarbóna v kuchyni?

Táto nenáročná špajza je nevyhnutnosťou v domácnosti. Jedlá sóda funguje v kuchyni nadčas, a to nielen preto, aby vaša mraznička a chladnička zostali čerstvé. Je to tiež skvelý DIY čistič mrazničky a chladničky. Jednoducho vydrhnite vnútro chladničky sódou bikarbónou a vodou. Ak sú škvrny naozaj odolné a pachy obzvlášť perzistentné, dokonca aj trochou octu.

Vzhľadom na užitočnosť sódy bikarbóny možno budete chcieť mať po ruke niekoľko krabičiek. Sú lacné a malé a môžu byť uložené v skrinke alebo pod kuchynským drezom, kým ich nebudete pripravený použiť.

Zdroj: rd | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov