Zaujímavosti

Z čoho sa vyrába žuvačka a dokáže pomôcť pri chudnutí?

žuvačka

videní: 495

Je reálne, aby mohla žuvačka pozitívne vplývať na energetickú rovnováhu a uľahčovať úbytok na váhe?

Žuvačka je tu s nami už od doby kamennej – chicle guma sa vyrábala z miazgy stromu Sapodilla. Najmodernejšie žuvačky sú založené na syntetickom ekvivalente, gumovom materiáli zvanom polyizobutylén, ktorý sa tiež používa na výrobu duší kolies. Polyizobutylén sa zmieša s plastifikátormi a materiálmi (všetky potravinárskeho pôvodu), aby si mohol gumovú zmes žuvať tak, ako to máš rád.

Z čoho sa vyrába žuvačka a dokáže pomôcť pri chudnutí?

Úspešnosť chiclu a polyizobutylénu spočíva čiastočne v úzkom teplotnom rozmedzí, v ktorom materiály mäknú. Navyše zakaždým, keď žuješ žuvačku, je tvoj mozog oklamaný a myslí si, že ješ jedlo. Preto vysiela signály do žalúdka, pankreasu (slinivky brušnej) a ďalších orgánov zapojených do trávenia, aby sa pripravili na toto „jedlo“.

Viaceré výskumy už naznačili, že by mohla existovať súvislosť medzi pravidelnou konzumáciou žuvačiek a udržaním prijateľnej telesnej hmotnosti, resp. jej znížením. Úvahy, že žuvačky by mohli pozitívne vplývať na energetickú rovnováhu a uľahčovať úbytok na váhe, však neboli dokázané presvedčivým spôsobom.

Je síce pravda, že žuvačky dokážu potlačiť chuť na jedlo, znížiť príjem stravy a zároveň zvýšiť energetický výdaj, no nedokážu podporiť chudnutie. Na druhú stranu, viacerí ľudia tvrdia, že po žuvačke sa cítia viac hladní. To je pravdepodobne spôsobené tým, že žutie stimuluje vylučovanie žalúdočnej šťavy, čo môže navodzovať pocit hladu. Tento stav je však individuálna záležitosť.

Z čoho sa vyrába žuvačka a dokáže pomôcť pri chudnutí?

S pocitmi hladu súvisí tiež výber potravín. Logicky, čím sme viac hladní, tým nám je ľahostajnejšie, čo zjeme. Áno, zdalo by sa, že vložením žuvačky do úst znížime spotrebu nezdravých potravín. Avšak ľudia, ktorí často siahajú po žuvačkách, v konečnom dôsledku jedávajú jedlo, ktoré je menej výživné.

Napríklad, tí z nás, ktorí majú radi žuvačky, menej konzumujú ovocie a namiesto toho preferujú chipsy a sladkosti. Príčina tkvie pravdepodobne v tom, že mentolová príchuť žuvačiek dáva ovociu a zelenine horkú chuť. Takže, ak si si doteraz myslel, že žutie žuvačiek ti vlastne pomáha zo zdravou stravou, veľmi si sa mýlil. Možno zaženieš pocit, že ti chýba jedlo, ale hlad je nezodpovedný kamarát, a tak mu nevadí, keď kvôli nemu budeš hrešiť častejšie, ako by si mal.

 

Zdroj: ScienceFocus topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov