Zaujímavosti

Rukopis a črty osobnosti – existuje nejaká súvislosť?

rukopis

videní: 373

Ako deti sme si museli dávať veľký pozor, ako píšeme do zošita, či sa nám nenakláňajú slová na opačnú stranu, pretože rukopis bol našou vizitkou.

Analýza rukou písaného textu alebo grafológia, ktorá má svoje moderné korene v teóriách podporovaných skupinou francúzskeho katolíckeho kňaza 19. storočia, prináša mnoho tvrdení o tom, čo môže rukopis danej osoby odhaliť. Ak napríklad píšeš nízko visiace slučky na svojom písmene „y“ alebo „g“, je to znamenie tvojej sexuálnej zdatnosti.

 

 

Rukopis a črty osobnosti – existuje nejaká súvislosť?

V motorike sa podľa grafológov zrkadlí veľká časť duševného života, rovnako ako sú významnými znakmi osobnosti reč tela, hlas, mimika či spôsob reči. Za isté sa pokladá, že z rukopisu nie je možné poznať technické znalosti, telesnú silu, vedomosti či geniálne nadanie.

 

 

Grafológ ti povie, aká si osobnosť, a to dokonca bez toho, aby si sa sním osobne stretol. Úplne mu postačí len tebou ručne napísaný text. Z neho vie vyčítať napríklad stupeň inteligencie, charakterové vlastnosti, spôsob, akým sa prejavuješ v spoločnosti. Taktiež komunikačné schopnosti či ambície, ktoré máš. Dôležitú úlohu pri tom zohráva aj veľkosť písma, sklon rukopisu, medzery medzi jednotlivými písmenami a slovami. Taktiež spomínané slučky v písmenách.

Rukopis a črty osobnosti – existuje nejaká súvislosť?

Nie je prekvapením, že súčasná psychológia vníma grafológiu ako vtip – tvrdenie, že náš rukopis odhaľuje naše osobnostné rysy, je uvedené v 50 Veľkých mýtoch populárnej psychológie, vplyvnej knihe, ktorú napísal tím amerických psychológov. Napriek tomu sa stále objavujú osobitné tvrdenia, ktoré spájajú aspekty rukopisu s osobnosťou, a to aj v bežných psychologických časopisoch.

Napríklad v štúdii z roku 2016, ktorú uskutočnili vedci v Uruguaji. Stovky ľudí absolvovali testy osobnosti, a potom napísali svoje meno. Vedci uviedli, že medzi mužmi väčší podpis korešpondoval s väčšou sociálnou statočnosťou. U žien väčší podpis korešpondoval s narcistickými črtami. Takže môžu existovať veľmi špecifické situácie, keď spôsob, akým píšeš, korešponduje s nejakou tvojou charakteristikou. Uruguajskí vedci naznačujú, že podpisy sú zvláštnym prípadom, pretože slúžia ako forma sebavyjadrenia.

Zdroj: ScienceFocus topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov