Tipy a triky

Sóda bikarbóna dokáže odstrániť pachy v chladničke

sóda bikarbóna

videní: 788

Vedeli ste, že sóda bikarbóna dokáže eliminovať pachy v chladničke? V dnešnom článku vám poradíme ako na to.

Bez ohľadu na to, ako často varíte, ako ste posadnutý znižovaním plytvania jedlom alebo aký prísny môže byť váš plán upratovania, je pravdepodobné, že ste niekedy vo svojom živote narazili na nejaký pach v chladničke. Vzhľadom na požiadavky práce, rodiny, školy a spoločenských povinností nie je prekvapujúce, že vaša chladnička môže poriadne zapáchať. Keď sa to stane, možno budete chcieť rýchlo vyčistiť kuchyňu a venovať väčšiu pozornosť vašej chladničke. Ale aj keď existuje mnoho spôsobov, ako bojovať proti obávanému zápachu z chladničky, jeden z najobľúbenejších je tiež neuveriteľne jednoduchý. Stačí na to sóda bikarbóna.

Nielen, že sa sóda bikarbóna používa na kopec vecí, ale sóda bikarbóna je tiež lacná, ľahko dostupná a mimoriadne ľahko použiteľná. Či už máte jednu z najlepších chladničiek na trhu, alebo pracujete s 15-ročným chrapúňom, uchovávanie sódy bikarbóny v chladničke je rýchly a jednoduchý spôsob, ako zabezpečiť, aby spotrebič voňal sviežo a čisto – aj keď máte problém vedieť, ako dlho vydrží jedlo v chladničke, kým začne zapáchať.

Prečo je sóda bikarbóna vhodná na eliminovanie pachov v chladničke?

Väčšinu zápachu v chladničke možno pripísať plesniam, kvasinkám a rozkladajúcim sa potravinám (ktoré sa mimochodom dajú premeniť na bohatý záhradný kompost). Keď sa baktérie živia potravinami vo vašej chladničke, potraviny začnú do vzduchu uvoľňovať zapáchajúce molekuly, ktoré sú buď kyslé, alebo zásadité. Jedlá sóda (vedecky známa ako hydrogénuhličitan sodný) je „atraktívna“ pre kyslé aj zásadité častice, takže má schopnosť premeniť kyslé aj silne zásadité molekuly na neutrálne zapáchajúce sodné soli.

Vône vo vašej chladničke sú v podstate vyrobené z čiastočiek jedla, ktoré sa vznášajú, kým sa nedostanú k vášmu nosu. Vložením jedlej sódy do chladničky dáte páchnucim časticiam niečo iné, s čím sa môžu spojiť, čím neutralizujete zápach a zbavíte sa zápachu vašej chladničky skôr, ako ucítite zápach.

Majte však na pamäti, že časť procesu neutralizácie zápachu sódy bikarbóny znamená, že sóda bikarbóna absorbuje niektoré drobné čiastočky jedla. To môže ohroziť chuť sódy bikarbóny. Preto by ste mali uchovávať oddelenú sódu bikarbónu pre chladničku. Určite by ste sa mali vyhýbať vareniu s rovnakou sódou bikarbónou, ktorá sa predtým používala na neutralizáciu pachov.

Naozaj funguje sóda bikarbóna v chladničke?

Áno. A tiež je jednoduché jej použitie. Nemusíte si miešať žiadne vtipné zmesi ani ich kombinovať s inými ekologickými čistiacimi prostriedkami. Otvorenú škatuľu sódy jednoducho uložíte do chladničky a vymieňate približne každé tri mesiace. Ak zistíte, že rýchlejšie stráca účinnosť (ak napríklad často ukladáte štipľavé jedlo do chladničky a zistíte, že vôňa nie je obsiahnutá), možno ho budete musieť vymieňať častejšie, možno raz za mesiac.

Jednoduchým trikom, ako si zapamätať, kedy vymeniť sódu bikarbónu v chladničke, je dátumovať škatuľu, keď ju tam vložíte. Môžete si tiež vložiť poznámku do diára alebo nastaviť opakujúce sa pripomienky v digitálnom kalendári. Ak ste zo starej školy, stačí použiť nos a vymeniť sódu bikarbónu, keď vám začne zapáchať chladnička.

Všimnite si tiež, že aj keď je sóda bikarbóna veľmi účinným neutralizátorom pachov vo vašej chladničke, neodstráni dôkladne každý jeden zápach. Ak ste tam celý týždeň skladovali otvorené misky surových rýb alebo nakladanej cibule, aj tá najväčšia škatuľka sódy bikarbóny bude mať problém absorbovať pachy. Pravdepodobne budete musieť vyčistiť chladničku sódou bikarbónou, aby ste dostali všetok pach preč.

Kam mám umiestniť sódu bikarbónu do chladničky?

Či už máte plné zuby nápadov na usporiadanie chladničiek alebo dávate prednosť hádzaniu vecí kamkoľvek sa vám zmestia, určite si vytvorte miesto pre sódu bikarbónu. Krabica jedlej sódy v chladničke bude mať pozitívny účinok. A to bez ohľadu na to, kam ju vložíte, ale aby ste maximalizovali jej schopnosť pohlcovať pachy, je najlepšie ju skladovať čo najbližšie k páchnucim potravinám. Čím bližšie je sóda bikarbóna k hnilobným a štipľavým pachom, tým väčšia je šanca, že zapáchajúce molekuly jedla sa dostanú a zneutralizujú jedlou sódou.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov