Foto

Prečo mačky pradú? Toto sú skutočné dôvody

mačky

videní: 2.9K

Čo to znamená, ak mačka pradie?

Čo teda spôsobuje pradenie mačky? Iste, pradenie môžete počuť, keď sa váš domáci miláčik cíti uvoľnene alebo priateľsky, ale mačky pradú aj vtedy, keď sú hladné, vystresované alebo ich niečo bolí. “Každé správanie závisí od histórie, kontextu a očakávaní,” povedal pre Wired Tony Buffington, odborník na mačky a veterinárny lekár na Štátnej univerzite v Ohiu. “Takže je naivné myslieť si, že mačky môžu priasť len z jedného dôvodu – je to ako myslieť si, že ľudia sa môžu smiať len z jedného dôvodu.”

Podobne ako je niektoré ľudské vrčanie reakciou na vtipné mačacie meme, zatiaľ čo iné chichotanie môže pochádzať z nervov, aj pradenie mačiek sa dá interpretovať. Dajte si pozor na jemné príznaky, že vaša mačka môže byť v skutočnosti v depresii.

Môže to znamenať, že vaša mačka je šťastná – alebo hladná

Pradenie uvoľňuje endorfíny, ktoré zlepšujú náladu, a preto sa odborníci domnievajú, že mačky využívajú vibrácie na upokojenie. Pravdepodobne nemôžete svoju mačku vycvičiť, aby robila toto na povel, ale môže sa stať, že bude priasť, keď sa bude tešiť z vášho príjemného objatia, alebo jej to pomôže upokojiť nervy – alebo doslova vyliečiť bolesť. Je známe, že mačacie matky pradú aj počas pôrodu. Štúdie tiež zistili, že vibrácie celého tela s frekvenciou 35 až 50 Hz by mohli pomôcť stimulovať hojenie kostí. Frekvencia pradenia mačiek sa pohybuje od 25 do 150 Hz a podľa niektorých predpokladov by tieto vibrácie mohli mačičkám pomôcť udržať ich kostru pevnú. (Znie to bláznivo, ale dokonca aj astronauti NASA používali vibračnú terapiu vo vesmíre, kde nedostatok gravitácie znamená, že nie je možné vykonávať zdraviu prospešné cvičenia s hmotnosťou kostí.)

Čo sa týka frekvencií vrčania ešte vyšších ako 150 Hz, tie slúžia na úplne iný účel. V jednej štúdii v časopise Current Biology sa zistilo, že keď sa mačky snažili prinútiť svojich majiteľov, aby ich nakŕmili, frekvencia ich vrčania sa zvýšila na 220 až 520 Hz – čo je veľmi blízko k frekvencii 300 až 600 Hz ľudského detského plaču. Výskumníci predpokladajú, že vyššia frekvencia sťažuje mačacím (a detským) rodičom ignorovanie tohto zvuku. Toto spojenie s časom večere môže byť dôvodom, prečo vaša mačka pradie, keď vás vidí! Záver: Nie všetky mačacie zvuky sú rovnaké.

Ako môžete zistiť, prečo vaša mačka pradie?

Hoci pradenie nie je len znakom spokojnosti, nemali by ste pri ďalšom počutí tohto zvuku prepadať panike. Existuje dôvod, prečo si ho ľudia spájajú so šťastím – stále je to hlavný dôvod, prečo nájdete svoju mačku priasť. “Môžu priasť, keď sa zranili, ale u našich chlpatých spoločníkov je to častejšie znak spokojnosti,” vysvetľuje Rotman.

Najlepší spôsob, ako zistiť posolstvo vašej mačky, je pozrieť sa na to, čo iné sa deje. Ak je čas večere alebo ak je frekvencia pradenia o niečo vyššia, váš chlpatý priateľ môže mať na mysli jedlo. Ak mačička pradie a potom vás uhryzne, pravdepodobne je nahnevaná. Počúvajte aj nepretržité, naliehavé pradenie vašej mačky; ak trvá 24 až 36 hodín, môže to byť jeden z príznakov, že vaša “zdravá” mačka je v skutočnosti chorá. Ale mačka, ktorá pradie, zatiaľ čo sa vám schúlila na kolenách, si pravdepodobne len užíva vašu spoločnosť. Nesmiete robiť žiadnu z týchto chýb, ktoré by majitelia mačiek nikdy nemali robiť.

Zdroj: rd / topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov