Foto

Prečo mačky pradú? Toto sú skutočné dôvody

mačky

videní: 2.8K

Mačky nepradú len vtedy, keď sú šťastné. Výskumníci zistili niekoľko rôznych príčin mačacích vibrácií. Prečo mačky pradú? Mnohí ľudia si myslia, že mačka pradie zo spokojnosti a potešenia.

Niet pochýb o tom, že keď sa o vás mačka otiera, nemôžete si pomôcť a cítite sa spokojne. Možno neviete, prečo mačky mľaskajú alebo prečo mačky mňaukajú, ale tá roztomilá mačička vás musí milovať, ak takto pradie! Možno však ešte nechcete prejsť od hladkania tejto mačky k potľapkávaniu po chrbte. Podobne ako pri mnohých iných mačacích správaniach, aj pri vrčaní mačiek existuje viacero dôvodov.

 

 

Ako pradú mačky?

Majitelia mačiek sa môžu zamyslieť nielen nad tým, prečo mačky pradú, ale aj nad tým, ako to robia? Ako vytvárajú tento charakteristický zvuk? Na rozdiel od toho, čo si možno myslíte, je zaujímavé, že mačky nemajú jedinečnú časť tela ani hlasový orgán, ktorý by im umožňoval priasť. Namiesto toho zvuk vzniká rýchlymi pohybmi v ich hlasivkách. “Pradenie sa začína ako signál z centrálnej nervovej sústavy, ktorý putuje do svalov v hlasivkách,” vysvetľuje Daniel Rotman, zakladateľ a generálny riaditeľ spoločnosti PrettyLitter. “Tieto svaly sa veľmi rýchlo napínajú a uvoľňujú, zatiaľ čo mačka sa nadychuje a vydychuje, aby vytvorila vibrácie, ktoré môžeme cítiť a počuť.”

Prečo vlastne mačky pradú?

No, pretože sa na to narodili. Mačky začínajú priasť a počuť pradenie už od detstva. Tieto roztomilé mačiatka sú po narodení slepé a hluché, takže matka mačka pradie a mláďatá sledujú vibrácie späť k mame, aby získali jedlo a teplo. Veterinári sa domnievajú, že mačiatka zasa pradú, aby ukázali, že sú v poriadku, a aby im pomohli nadviazať puto s mačacou mamou.

“Keď mačky vyrastú, pradenie sa používa čokoľvek, od vyjadrenia radosti a spokojnosti až po upokojenie bolesti,” vysvetľuje Rotman. Niet divu, že pradie toľko druhov mačiek: nielen naše domáce mačky, ale aj gepardy, rysy, pumy a rysy. Štúdie však ukázali, že veľké mačky (ako levy, tigre, jaguáre a snežné leopardy) nepradú rovnakým spôsobom ako ich menší príbuzní. Všetky však milujú škatule.

1 2 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov