Foto

Ľudská psychika a fakty, ktoré nenájdeme v učebnici

ľudská psychika

videní: 1.4K

Ľudská psychika: Myseľ človeka je plná prekvapení ako hlbiny oceánu. Vedci neustále skúmajú mozog a spoznávajú nové vzorce správania. A počet prekvapení stále narastá! Vedeli ste napríklad, že čím je človek inteligentnejší, tým menej má priateľov? No, my sme to nevedeli. Takže teraz môžete medzi svojimi priateľmi ľahko odhaliť génia.

Milujeme psychológiu a dnes sa s vami chceme podeliť o najfascinujúcejšie fakty o tejto vede. A to všetko preto, aby ste sa cítili lepšie a aby ste ľahšie prekonávali životné prekážky.

Ľudská psychika a fakty, ktoré nenájdeme v učebnici

Ľudia s veľmi vysokým IQ nemajú veľa priateľov

Kedysi dávno, keď sa naši dávni predkovia venovali lovu a zberu, bolo priateľstvo nevyhnutné pre prežitie kmeňa, pretože bolo jednoduchšie uloviť mamuta spoločne. Ľudia sa stále priatelia, ale nie kvôli jeho výhodám.

Nedávna štúdia však ukázala, že ľudia s vysokým IQ nepotrebujú veľa priateľov. Je to preto, že ich mozog je zamestnaný riešením veľkých problémov a komunikáciu vnímajú ako stratu času. To však nie je dôvod na to, aby sme boli s touto situáciou spokojní. Štúdia dokázala, že priateľstvo pozitívne ovplyvňuje nielen psychický stav, ale aj fyzické zdravie. Preto je niekedy lepšie odtrhnúť sa od kníh a porozprávať sa so zaujímavými ľuďmi.

Depresia mení vnímanie farieb

Ľudia trpiaci depresiou často hovoria: “Život stratil svoje farby.” Nie je to len živé vyjadrenie, ale skutočný medicínsky fakt. Počas záchvatu depresie sa sietnica stáva menej citlivou na kontrastné farby a pacienti zle rozlišujú farby. Funguje to aj opačne: ak ste obklopení sivými a bledými farbami, ste náchylnejší na depresiu a melanchóliu.

Nechváľte sa svojimi plánmi, inak z toho nič nebude

Ak sa rozhodnete začať niečo nové (napríklad nejesť po šiestej večer, behať ráno alebo sa učiť cudzí jazyk), nikdy o svojich plánoch nikomu nehovorte. V opačnom prípade sa nič nestane. Keď hovoríte o svojich plánoch, váš mozog vníma túto úlohu ako “hotovú” a je veľmi ťažké presvedčiť ho o opaku. Možno to znie ako povera, ale psychológovia dokázali, že táto korelácia je pravdivá.

1 2 3 »

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov